Dulceata de afine

Pentru ca a venit toamna, furnicuta din mine a inceput sa stranga pentru iarna. Si am inceput cu o dulceata de afine. O sa continui cu magiun de prune, si altele ;). Dar acum este vorba de dulceata de afine, o minunatie, plina de savoare si aroma. Va recomand sa folositi si condimentele pe care le-am pus,  dau o nota aparte. Dar daca nu va incanta ideea, merge si fara ele!

Ingrediente:

  • 1 kg afine
  • 450 g zahar
  • un baton de scortisoara (optional)
  • patru cuisoare (optional)

Afinele se spala, se culeg de codite, se scurg bine si se acopera cu zahar. Se lasa asa o ora, la macerat. Se pun la fiert pe foc mic, cam 20 de minute pana ce afinele isi lasa sucul. Dupa ce fierbe, se lasa 1-2 minute. Se strecoara afinile e de sucul lasat; se tin 15 minute in strecuratoare pentru a colecta tot sucul din ele.

Sucul adunat se pune inapoi la fiert, impreuna cu scortisoara si cuisoarele. Se fierbe 20 de minute, spumand, adica se ia spuma care se aduna deasupra, cu ajutorul unei spumiere. Dupa cele 20 de minute se pun afinele inapoi in suc, si se lasa 8 minute din momentul in care dau in fiert.

Puneti dulceata de afine in borcane sterilizate, si intoarceti borcanele cu gura in jos. Se lasa asa cam 20 de minute, sa faca vid, apoi se pun la racit invelite intr-o patura si se lasa pana a doua zi.  Pentru a pune dulceata fierbinte in brocane, fara ca acestea sa se sparga, sprijiniti fundul borcanelor pe lamele a doua cutite.

Imi pare rau ca nu am facut poza si la dulceata in sine (deh, atat m-a dus capul 😦 ). Cand desfac un borcan updatez reteta :). Pofta buna!

Lasă un comentariu