Muschi file cu piure de ceapa si usturoi

Mi se pare o reteta perfecta pentru cina de Craciun, ca tot se apropie acea perioada din an. Nu este extrem de complicat de facut, nu necesita o groaza de timp si rezultatul este fantastic. Poate ca la prima vedere pare o reteta prea „asezata” pentru o cina de Craciun, dar gustul este unul rafinat si iubit de papilele gustative ale oricui.

Piureul de ceapa si usturoi este cu adevarat o perla, ceva surprinzator de bun. Probabil ca daca nu ai stii ce este ti-ar fi greu sa crezi ca are la baza ceapa. Vorbim aici de un gust dulceag, delicat, care merge perfect cu carnea de porc. Mai este putin peste o saptamana pana la Craciun, asa ca daca nu te hotarasti, poti incerca reteta pana atunci, sa vezi daca este demna de o masa de Craciun.

Ingrediente friptura muschi file:

  • 50 g unt gras
  • doua bucati de 400 g fiecare muschi de porc file
  • 300 g coaste de porc fara prea multa carne pe ele, taiate in bucati (fiecare bucata reprezinta un os al coastei)
  • un catel mare de usturoi tocat fin
  • 1 fir de cimbru proaspat
  • 200 ml apa

Preincalzeste cuptorul al 180 de grade Celsius. Topeste untul pe foc mediu, intr-o tigaie medie ca marime (de preferat una care apoi se poate baga in cuptor). Pune muschiul file si coastele in unt si lasa-le in jur de 10 minute, sa se rumeasnca bine pe toate partile.

Asezoneaza cu sare si piper dupa gust, pune usturoiul si cimbrul, lasa sa se caleasca 40 de secunde si baga la cuptor 7-10 minute (de preferat 7 minute, ca sa ramana carnea rozalie in centru).

Scoate din cuptor si pune musciul file si coastele intr-o farfurie adanca, si acopera cu folie de aluminiu. Cu o lingura indeparteaza grasimea in exces ramasa in tigaie, pune apa in tigaie si da in clocot pe foc mediu. Racaie bine fundul tigaii pentru a desprinde resturile prinse acolo. Redu focul si lasa sa fiarba usor alte 5 minute. Strecoara lichidul intr-o alta tigaita si pune din nou pe foc cat mai mare pentru a fierbe pana scade la aproximativ 150 ml. Gusta si ajusteaza de sare si piper. Pune in sos si lichidul pe care si l-au lasat coastele si muschiul file. Coastele se arunca.

Este bine ca in acest timp sa se faca si piureul de mai jos, pentru a le servi pe toate calde. Daca e nevoie, sosul se reincalzeste iar carnea se mai baga 2 minute la cuptor pentru a se reincalzi.

Ingrediente piure de ceapa si usturoi:

  • 12 catei mari de usturoi
  • 50 ml ulei de masline
  • 700 g ceapa alba tocata mare
  • 4 fire de cimbru verde
  • 100 ml smantana lichida de gatit
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • sare si piper alb macinat

Taie cateii de usturoi pe jumatate, in lungime, si indeparteaza miezul verde, care este amar. Pune cateii de usturoi intr-un litru de apa cu putina sare si da in fiert. Lasa sa fiarba usor 10-12 minute. Scoate-l din apa si pune-l deoparte

Intr-o oala mare, de preferat de fonta, cu capac, incalzeste uleiul de masline si caleste ceapa la foc mic. Totul dureaza 15-20 de minute, si ceapa trebuie sa fie sub capac. Nu trebuie sa se coloreze ceapa. Amesteca din cand in cand pentru a nu se arde.

Adauga usturoiul, cimbrul si smantana si mai lasa pe foc alte 10 minute. Indeparteaza cimbrul si paseaza prin blender amestecul. In piureul obtinut incorporeaza si uleiul de masline extravirgin (se poate pune mai putin in functie de gusturi). Asezoneaza cu sare si piper alb.

Taie carnea in felii subtiri; pune piure de ceapa si usturoi pe farfurie, sos de friptura peste el si deasupra bucati de carne. Pofta buna si…Craciun fericit!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s