Paine taraneasca

O paine de zile mari! O paine clasica, onesta, cu o aroma adanca, profunda si directa. Este o paine cu crusta groasa ideala pentru sandwichuri sau alaturi de mancaruri cu mult lichid. Cand o mananci satisface in tine ceva primordial, ceva ingropat adanc, ceva despre care nici nu stiai ca exista in tine!

Maiaua se prepara ca in reteta aceasta.

Ingrediente paine taraneasca:

  • 459 g faina alba
  • 32 g faina de secara
  • 25 g faina integrala
  • 169 g maia acra
  • 0,5 g drojdie uscata
  • 322 g apa rece
  • 12 g sare

Faina se amesteca cu drojdia. Se face o groapa in mijlocul fainii si se pune maiaua acra si apa, se amesteca usor, incorporand totul. Se presara sarea si se mai framanta putin pentru a se distribui uniform.

Se framanta in continuare 20 de minute.Este mai simplu cu un robot de bucatarie sau la aparatul de facut paine, pe functia de framantat.

Urmeaza etapa de fermentare, de 3 ore. Se rastoarna aluatul pe suprafata de lucru pudrata cu faina. Se intinde si se impatureste ca la reteta de batards. Se pune intr-un castron incapator, pudrat cu faina, cu partea unde se imbina aluatul in jos si se acopera. Se lasa o ora apoi se rastoarna din nou pe suprafata de lucru si se repata impaturitul. Se pune din nou in castron la fermentat (tot cu imbinatura in jos) si se mai lasa o ora. Se intinde si impatureste din nou (fiind si ultima operatiune de acest fel) si se mai lasa o ora.

Un alt lighean se tapeteaza cu o carpa din bumbac si se presara carpa cu multa faina. Aluatului i se da forma rotunda si usor plata. Folosind o spatula lata si ascutita cresteaza suprafata painii intr-un model incrucisat, facand linii paralele. Apasa in aluat mult, pana ce aproape ca il tai. Pune in ligheanul in care este si carpa, cu partea crestata in jos (crestaturile trebuie sa fie suficient de adanci incat sa se vada si pe partea cealalta, ca in poza).

paine-rustica-crestare

Lasa la crescut doua ore, acoperit.

Cand e gata de copt incinge cuptorul la 237 de grade Celsius si instaleaza kitul de facut abur (mai multe la reteta de batards). Pune painea pe o tava tapetata usor cu faina, cu partea crestata in sus. Baga la cuptor, fa abur si inchide rapid usa, si lasa 30 de minute pana ce se rumeneste frumos.

Se lasa la racit pe un gratar de bucatarie inainte de a se taia! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s