Tort cu mousse de ciocolata neagra

Tortul asta este intr-adevar deosebit. Ca tot se apropie sarbatorile de iarna mi se pare un tort ideal pentru revelion. Este extrem de fin, elegant, un gust bogat, ce sa mai un tort demn de un eveniment ca trecerea dintre ani.

Blatul este un pandispan din ciocolata neagra, care foloseste ca grasime maioneza, un truc care ii da un gust mai profund si mai bogat. Necesita ceva munca si se foloseste mult congelatorul, dar rezultatul este pe masura!

Ingrediente blat:

  • 101 g faina alba
  • 31 g cacao neagra
  • 2,5 g bicarbonat de sodiu
  • 0,5 g praf de copt
  • 1 g sare fina
  • 56 g oua
  • 126 g zahar alb
  • 2 g pasta de vanilie
  • 86 g maioneza
  • 105 g apa la temperatura camerei
  • 25 g ciocolata neagra topita (nu se foloseste la prepararea blatului ci se unge cu ea cand e gata)

Blatul se va coace intr-o tava intinsa ( suficient de intinsa incat sa se poata taia doua cercuri de 18 cm). Se tapeteaza cu hartie de copt tava. Se preincalzeste cuptorul la 165 grade Celsius.

Se cerne si se amesteca faina, cacaoa, paraful de copt si bicarbonatul plus sarea. Ouale se amesteca cu zaharul si pasta de vanilie si se bat 5-6 minute cu mixerul sau robotul de bucatarie, la viteza medie. Se lasa sa se odihneasca 1 minut si apoi se mai bat la viteza medie spre mare alte 5 minute pana ce devin o crema groasa. Se pune si maioneza si se amesteca cat sa se incorporeze.

Se pun si ingredientele uscate, in doua transe si apoi apa tot in doua transe. Se amesteca pana la incorporare completa de fiecare data.

Se pune aluatul obtinut in tava si se intinde cu ajutorul unei spatule, cat mai egal. Se baga in cuptor si se coace 10-12 minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iese curata. Se scoate tava din cuptor si se lasa blatul in ea pana se raceste complet.

Pune o hartie de copt intinsa pe masa si rastoarna blatul peste ea (treci un cutit pe marginea blatului inainte, pentru a se desprinde de tava).  Indeparteaza foia de copt de pe fundul blatului si infasoara blatul in cateva straturi de folie alimentara. Congeleaza blatul 3-4 ore, sau pana cand este suficient de inghetat pentru a se putea taia din el fara sa se rupa.

Se taie doua cercuri de 18 cm. Se pune hartie de copt pe o tava intinsa ,suficient de mare incat sa incapa ambele cercuri de 18 cm pe ea. Pune in capatul tavii un inel de tort de 20 cm (poate fi de la o forma de tort de 20 cm). Unge suprafata unui cerc de blat cu jumatate din ciocolata topita. Apoi pune in centrul formei de tort blatul, cu ciocolata topita in jos – daca nu faci astfel, blatul se lipeste de hartie; ciocolata se va intari si va fi mult mai usor de lucrat cu bucatile de blat. Unge cu restul de ciocolata topita cel de al doilea blat si pune tot cu ciocolata in jos langa inelul de tort. Baga tava in congelator 1-2 ore.

Ingrediente mousse de ciocolata neagra:

  • 333 g smantana de frisca cat mai grasa (din lapte, nu vegetala) tinuta la rece
  • 233 g ciocolata neagra de 64%
  • 50 g oua
  • 100 g galbenusuri de oua
  • 83 g zahar alb

Se bate frisca cat sa faca moturi moi; se refrigereaza. Topeste ciocolata la bain marie si las-o sa se raceasca putin. In acest timp amesteca ouale, galbenusurile si zaharul si pune-le tot la bain marie si bate-le cu mxierul 5-7 minute pana incep sa se ingroase. Mai lasa-le la bain marie pana se ingroasa mai bine (ideal este sa ai un termometru – cand ajung la temperatura de 83 de grade, e perfect). Se indeparteaza de pe bain marie si se bat cu mixerul la viteza medie spre mare timp de 7 minute, pana ce se ingroasa bine. Ar trebui sa aibe o consistenta fluida, care sa formeze o dara groasa cand e ridicata cu o lingura.

Amesteca o treime din frisca in ciocolata topita apoi pune amestecul obtinut peste oua. La final incorporeaza si restul de frisca. Pune mousse-ul intr-un pos cu un varf rotund cu diametrul de 1 cm.

Scoate tava cu blaturile din congelator. Pune cu posul crema in spatiul dintre blat si inelul de tort. Apoi, incepand din centru blatului, formeaza o spirala care se intinde pana la margine,  la peretii inelului de tort. Pune celalalt blat deasupra si pune crema peste el, tot incepand din mijloc spre margini (pastreaza 1-3 linguri de mousse in frigider). Ideal ar fi crema sa depaseasca cu putin inaltimea inelului de tort. Daca este cazul, trecei o spatula lunga peste crema, de la un cap la altul al formei de tort, pentru a nivela suprafata. Eu am avut o forma de tort foarte inalta, asa ca am facut asta manual. Se poate vedea si in poza ca nu iese perfect, fiind imposibil sa o nivelezi egal „din ochi”. Dar nu afecteaza gustul si cu putina atentie nici aspectul.

Baga din nou in congelator tava cu tort. Se lasa la congelator peste noapte. La ceva ore dupa ce ai bagat tortul in congelator se verifica daca s-a lasat in centru. Daca da, se pune din crema pastrata in frigider si se niveleaza si se lasa in continuare in congelator.

A doua zi se prepara glazura si se toarna peste tort.

Ingrediente glazura:

  • 7,2 g gelatina
  • 150 g smantana de frisca grasa
  • 225 g zahar alb
  • 180 g apa
  • 75 g cacao neagra

Se pune putina apa rece peste gelatina si se lasa sa se hidrateze. Se amesteca frisca, zaharul si apa si se dau in fiert. Se adauga cacaoa, se amesteca bine si se lasa sa fiarba foarte incet timp de 15 minute, amestecand des. Testeaza daca e gata astfel: pune pe o farfurie curata o lingurita de glazura si trece degetul prin ea – daca ramane o urma clara e gata.

Ia de pe foc si lasa un minut sa se racoreasca. Stoarce excesul de apa din gelatina si pune in glazura, amestecand.

Scoate imediat tortul din congelator. Pune o hartie de copt intr-o tava intinsa si deasupra un gratar de bucatarie. Pune tortul pe gratar, inca in inelul de tort. Incalzeste usor cu mainile marginile inelului si scoate-l din jurul tortului, cu grija.

Daca glazura s-a mai racit reincalzeste-o pana ce este fierbinte. Toarna printr-o sita peste tort, incepand de la margini spre mijloc, permitand glazurii sa curga si pe lateralele tortului. Loveste de cateva ori de masa tava in care se afla gratarul de tort, pentru a scutura excesul de glazura. Lasa 10-20 de minute sa se aseze glazura. Ia tortul cu o spatula si muta-l pe un platou. Daca raman bucati de glazura atarnate, trage fundul tortului pe gratar pentru a scapa de ele.

Se orneaza dupa preferinte, eu am folosit niste flori de napolitana din comert. Clasic se lasa asa negru, cu o foita de aur pusa intr-un colt….dar am zis sa nu fiu chiar atat de arogant! 😀

Ca sa se taie, se trece un cutit prin apa fierbinte, se sterge bine si se taie tortul cu el. Se curata si se trece prin apa fierbinte dupa fiecare taiere. Pofta buna!

Anunțuri

Un gând despre “Tort cu mousse de ciocolata neagra

  1. Pingback: Gogosi cu crema diplomat | Flavmania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s