Tocanita de vita in bere neagra

O reteta clasica, boeuf bourguignon, dar cu o mica smecherie: vinul rosu este inlocuit cu berea neagra.  Asta ii da un gust ceva mai robust, mai familiar. Pot spune ca este mai putin simandicoasa si mai pe placul oamenilor de rand, care vor ceva hranitor, onest si fara fite. Pe mine m-a cucerit!

Ca la orice reteta, calitatea ingredientelor conteaza.Cauta un bacon de calitate si o carne de vita crescuta cu iarba! Si recomand servirea cu hrean frecat cu putin otet ii da o noua dimensiune.

Ingrediente tocanita de vita in bere neagra:

  • 170 g bacon taiat cubulete de 1 cm
  • ulei de floarea soarelui pentru rumenit
  • 1,5 kg carne de vita mai grasa (greaban sau spata dezosata) taiata in cuburi de 2-3 cm
  • 750 ml – 1 L de supa de vita (fond brun)
  • o ceapa medie tocata mare
  • 4 catei de usturoi tocati marunt
  • 340 g ciuperci brune curatate si taie jumatati sau sferturi in functie de marime
  • sare si piper negru
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita mustar de dijon
  • 7 crengute de cimbru verde
  • 3 frunze uscate mici de dafin
  • 500 ml bere neagra de foarte buna calitate (Guinness sau orice stout irlandez)

Ingrediente garnitura:

  • 500 g cartofi noi sau cartofi taiati in sferturi
  • 340 g cepe mici oparite 20 de secunde in apa clocotia si curatate de coaja si mustati (oparirea face curatarea cojii mult mai simpla)

Pentru servit:

  • 1 morcov mare curat si taiat fin julien
  • 7 g hrean proaspat ras
  • 1 lingura otet de vin alb
  • marar tocat grosier (optional)

Intr-o oala mare de ciorba se pune ulei doar cat sa acopere fundul (2-3 linguri) se incinge si se caleste in el baconul. Se prajeste baconul la foc mediu, in jur de 7 minute pana ce devine crocant. Se scoate cu o spumiera pe un prosop de hartie. Se scurge intr-un paharel grasimea ramasa si se pastreaza. Se curata fundul oalei de resturile lipite.

Carnea de vita se asezoneaza cu sare si piper. Se pun doua linguri din grasimea pastrata in oala si se incinge din nou. Se prajeste carnea in transe, pentru a nu aglomera oala, lasand mult spatiu intre bucati.Daca nu se face asta, apa din carne nu se evapora pe loc si se scurge in oala. In cele din urma se va forma un suc in cane carnea va fierbe in loc sa se friga. Am invatat asta pe propria piele. E valabil la orice carne…lasa spatiu sa se friga cum trebuie! Dupa ce toata carnea este rumenita pe toate partile se scoate intr-un castron adanc si incapator. Din nou, grasimea ramasa in oala se pastreaza (daca a ramas).

Fara a mai curata oala se pun 250 ml supa de vita si se da in  fiert. Se racaie cu o spatula fundul cratitei pentru a desprinde bucatile de carne prinse de ea. Se lasa totul la fiert un minut. Se toarna supa peste carnea din castron.

Oala se repune pe foc si se pune grasimea ramasa in ea. Daca nu a ramas multa se completeaza cu 1-2 linguri de ulei pentru a acoperi fundul. Se caleste ceapa 2 minute, se pune usturoiul si se mai caleste totul 2 minute amestecand des. Se pun ciupercile brune si se mai calesc 3-4 minute.

Cand legumele sunt calite, adaugati lingura de faina si mustarul si amestecati totul bine, lasand pe foc 1 minut. Se pune si carnea, impreuna cu zeama lasata in castron si apoi ierburile aromatice. Turnati 500 ml de fond si berea. Daca carnea nu e acoperita de lichid se mai toarna din fondul ramas pana ce e acoperita. Se da in fiert.

Se reduce focul se acopera partial oala si se lasa la fiert in clocote mici. Se fierba asa o ora si jumatate. Din cand in cand se ia grasimea care se ridica la suprafata.

Dupa o ora si jumatate se pun cartofii si cepele mici in oala (se completeaza cu supa sau apa daca legumele nu sunt acoperite total) si se mai fierbe totul partial acoperit alte 25 de minute, sau pana ce cartofii sunt facuti.

Cand totul e gata se ia de pe foc, se pune si baconul prajit  si se asezoneaza cu sare si piper.

Hreanul se amesteca cu otetul. Se pune tocanita in farfurii adanci si deasupra se pune putin hrean cu otet si morocovi taiati julien. Daca va e pofta merg si niste paste fierte al dente! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s