Linte cu ciuperci

Lintea este o leguminoasa tare subapreciata. Si e pacat, zau! Este foarte gustoasa si foarte versatila. Sa nu zic de sanatate, e buna si acolo, dar aici incerc sa vorbesc strict de gust! Reteta de fata este mai mult o salata calda decat o mancarica. Si din experienta va spun ca este minunata si rece! Se face simplu, nu este scumpa si este foarte satioasa!

Ingrediente linte cu ciuperci:

  • 200 g linte Puy (sau linte verde daca nu gasiti puy) spalata
  • un morcov mediu curatat si taiat cubulete mici
  • o frunza de dafin uscata
  • 3 crengute cimbru
  • 2 hribi deshidratati
  • 2 lingurite sare
  • 750 ml apa
  • 3 linguri ulei
  • 15 g unt
  • 140 g ciuperci brune taiate felii
  • o ceapa mica tocata marunt
  • 1 catel mare de usturoi, tocat marunt
  • sare si piper pentru ciuperci

Ingrediente vinegreta:

  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 1 lingurita mustar dijon
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri patrunjel verde tocat mare
  • o lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper

Lintea se pune in apa impreuna cu morcovul, frunza de dafin, cimbrul, hribii uscati si cele doua lingurite de sare. Se da in clocot, se reduce focul si se fierbe incet, partial acoperit, cam 25-40 de minute (lintea verde se poate gati ceva mai lent decat cea puy). Cand e gata se scurge lintea, se indeparteaza ierburile si hribii. Se lasa deoparte.

Se incing uleiul si untul intr-o tigaie. Se pun ciupercile se sareaza si pipereaza si se soteaza pana ce zeama lasata se evapora, cam 5 minute. Se pune ceapa tocata si usturoiul si se mai caleste totul 2-3 minute, pana ce ceapa devine sticloasa. Se pune lintea si se amesteca totul cu grija. Se ia de pe foc.

Pentru vinegreta se toarna otetul intr-o craticioara mica si se pune pe foc.Se clocoteste 10 secunde. Se ia de pe foc si se pune intr-un castron si  se incorporeaza cu un tel mustarul, o lingurita de sare si 1/4 lingurita piper. Amestecand constant se pune uleiul in fir subtire, obtinand o emulsie.

Se amesteca 3 linguri de vinegreta cu lintea calda. Se serveste calda sau la temperatura camerei, alaturi de vinegreta ramasa, in caz ca unele persoane vor mai multa. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s