Tort Fraisier

Tortul Fraisier este un tort frantuzesc cu capsune si crema mousseline (crema de vanilie batuta cu unt). Reteta originala are la baza un pandispan genovez. dar eu am folosit  altceva, si anume pandispan cu ulei de masline. Incercati-l! Va deveni pansidpanul vostru preferat! Rezultatul este un pandispan aerat si foarte gustos!

Este un tort cu o aroma proaspata si care arata foarte bine. Are un grad de dificultate mediu, asa ca daca ai experienta in bucatarie il poti aborda cu incredere. Poate ca nu va iesi perfect din prima ca aspect, dar este greu sa dai gres cu gustul!

Ingrediente pandispan cu ulei de masline (pentru o forma de 20 cm):

  • 145 g faina 550
  • 3 g praf de copt
  • 2 g sare
  • 50 g oua (se cantaresc usor batute)
  • 158 g zahar alb
  • 113 g lapte 3,2% grasime
  • 79 g ulei extravirgin de masline

Pregateste forma pentru copt; tapeteaza fundul cu hartie de copt si unge marginile cu unt. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade celsius. Amesteca faina cu praful de copt si cerne-le. Pune si sarea.

Amesteca ouale cu zaharul si bate-le cu mixerul sau in robotul de bucatarie (cu capul de tel para) timp de 1 minut la viteza mica. Creste viteza la mediu si continua sa le mixezi timp de 5 minute. Curata peretii vasului si mai bate ouale alte 5 minute la viteza medie spre mare.

Amesteca laptele cu uleiul de masline. Cu mixerul mergand la viteza mica pune jumatate din faina, apoi jumatate din amestecul de lapte, si amesteca pana ce totul este combinat. Repeta cu restul de faina si lapte.

Pune amestecul in forma de tort si netezeste suprafata cu o spatula. Coace 15-18 minute,sau pana ce o scobitoare bagata in mijlocul blatului iese curata. Scoate din cuptor si lasa 15 minute in forma sa se mai raceasca. Apoi scoate blatul din forma (trecand un cutit intre blat si peretii formei) si lasa-l sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.

Ingrediente crema mousseline:

Pentru crema de unt:

  • 75 g albusuri de oua
  • 150 g + 33 g  zahar alb
  • 42 g apa
  • 227 unt la temperatura camerei taiat in cuburi de 1 cm

Amesteca apa cu cele 75 g de zahar. Se pun albusurile cu praful de sare intr-un bol curat, de metal. Fierbe apa cu zaharul la foc mediu pana fierbe, apoi da focul mic si lasa sa fiarba incet. Intre timp bate albusurile cu mixerul la viteza medie pana se intaresc, apoi adauga in 2-3 aditii zaharul (cele 33 de grame), si bate bine de fiecare data, pana ce formeaza moturi foarte moi.

Se ia siropul de pe foc. Cu mixerul batand albusurile la viteza medie, toarna usor siropul in bezea, spre marginea vasului (nu atinge peretii pentru ca siropul se va solidifica…si nu turna nici peste paletele mixerului). Dupa ce ai adaugat siropul, creste viteza mixerului si continua sa bati bezeaua cam 15-20 de minute, pana ce se formeaza o crema de bezea care s-a racit complet (la atingere peretii vasul sunt reci).

Reduce viteza la mediu si adauga cuburile de unt, putin cate putin, batand bine de fiecare data. Poate dura ceva! Daca compozitia pare taiata, creste viteza mixerului la maxim si bate pana ce se leaga. Apoi reduce la viteza medie si continua si adaugi untul. Daca la final crema rezultata este prea moale se baga la frigider cateva ore, apoi se mai bate putin cu mixerul pentru a o aduce la consistenta potrivita.

Revenind la mousseline, se bate la viteza medie, cu mixerul, crema de vanilie pana ce este fina. Se adauga crema de unt si se bate in continuare pana ce cele doua creme sunt bine amestecate.

Ingrediente sirop:

  • 150 g zahar alb
  • 200 ml apa
  • o bucata de coaja de lamaie
  • 2 linguri de lichior

Se amesteca apa cu zaharul si coaja de lamaie si se da in fiert. Se fierbe doua minute. Se ia de pe foc, si dupa ce se mai racoreste se pune si alcoolul si se lasa sa se raceasca complet.

Ingrediente tort Fraisier:

  • blatul de mai sus
  • siropul
  • crema mousseline
  • 400 g capsune
  • 100 g martipan (eu l-am facut singur, de aceea are o tenta mai galbuie – am folosit faina de migdale cu tot cu coaja)
  • 20 g zahar pudra

Pentru a asambla tortul: Blatul se taie pe jumatate, pe orizontala. Capsunele se spala si li se indeparetaza coditele. In jur de 12-15 capsune se taie pe jumatate, ele vor forma inelul de capsune exterior. Incearca sa le alegi de o marime cat mai apropiata. restul de capsune se toaca mai marunt (este foarte posibil sa ramana destule capsune nefolosite).

Se ia forma in care s-a copt blatul si se pune in ea jumatatea de jos a blatului. Se insiropeaza, dar nu excesiv. Crema mousseline se pune intr-un posh cu un dui cu varf rotund, simplu. Cu poshul se face un crec gros in jurul blatului exact pe margine. Capsunele taiate pe jumatate se pun de jur imprejurul blatului, in partea mai groasa in crema si taietura spre exterior.

Nota: daca inelul este prea mare si ramane loc intre blat si inel, capsunele neavand cum sa se sprinjine pe forma de tort,folositi o forma mai mica, de 18 cm. In acest caz, dupa taierea blatului in doua pe orizontala, se congeleaza cele doua bucati si se taie cu ajutorul formei de 18 cm pentru a incapea perfect! Se lasa se de decongeleze inainte de a se monta tortul.

Se pune cu poshul crema si pe restul de blat avand grija ca crema sa intre intre capsune. Se pun capsune taiate in mijlocul tortului, lasand o margine de 1-2 cm intre ele si maginea formata din jumatatile de capsune. Se pune  alt strat (subtire) de crema peste toata suprafata torului. Ar trebui sa va mai ramana ceva crema. Este ok daca o folositi pe toata la umplutura, dar opriti 2-3 linguri pentru partea de sus, va fi nevoie pentru a lipii martipanul de tort.

Blatul de sus se insiropeaza si el si se acopera torul cu el. Se framanta martipanul cu cele 20 g de zahar pudra si se intinde intr-o foaie de aproximativ aceeasi marime ca tortul. Se taie cu ajutorul unul inel. La intindere se foloseste tot zahar pudra pentru a preveni lipirea martipanului de suprafata de lucru.

Se unge cu putina crema mousselina blatul de sus si se pune martipanul peste. Se baga la frigider minim 6 ore, ideal peste noapte. Se indeparteaza inelul din jurul tortului, cu grija pentru a nu ii strica aspectul. Se decoreaza cu ciocolata topita si cateva capsune, in functie de imaginatie.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s