Somon la tigaie cu sos de macris

Macrisul este o planta salbatica, cu un gust acru, uneori prea acru, asa ca trebuie gatita atent. Mie personal mi se pare minunata, la fel ca leurda sau ciupercile de padure, plante salbatice care ajung mai greu pe farfuria noastra.

In cazul de fata, macrisul merge de minune cu somonul, un peste mai gras. Cel mai bun somon este cel salbatic, care s-a hranit cu krill (o crustacee mica). Dincolo de savoarea superioara, este mult mai sanatos. Faimosul omega-3 din somon se gaseste doar in somonul salbatic; cel de crescatorie, hranit cu concentrate si alte minunatii are un profil de acizi grasi foarte prost, incarcat mai mult cu omega-6 decat omega-3. Dar sa nu intram in dezbateri nutritionale. Reteta este simpla si rezultatul foarte gustos!

Ingrediente  sos de macris:

  • o salota tocata fin
  • 50 ml vin alb sec
  • 100 g macris, fara codite si nervura tare de pe mijlocul frunzei
  • 100 ml smantana de gatit
  • putina zeama de lamaie
  • o rosie medie, fara samburi, taiata in cuburi de 5 mm
  • sare dupa gust
  • piper alb

Ingrediente somon:

  • 4 bucati de somon de aproximativ 200 g fiecare (se poate folosi file sau inele de somon)
  • 20 g unt gras
  • sucul de la o jumatate de lamaie mica

Pentru sosul de macris se amesteca salota cu vinul si se pun pe foc. Se da in clocot si se lasa asa 40-60 de secunde, sa se evapore din alcool. Se adauga smantana de gatit,macrisul, zeama de lamaie, doua prafuri de sare si doua prafuri de piper alb. Se lasa sa fiarba 1-2 minute, pana ce sosul se ingroasa usor (abia sesizabil). Se pune si rosia taiata si se ia de pe foc.

Bucatile de somon se sareaza si pipereaza cu piper alb. Se topeste untul la foc mediu intr-o tigaie intinsa, pana ce face spuma. Se pun bucatile de somon si se frig in jur de 3 minute pe fiecare parte daca se foloseste file, si in jur de 4-5 minute daca se folosesc inele (in ambele cazuri depinde de grosimea bucatilor).

Se scoate somonul din tigaie si se stropeste cu putina zeama de lamaie. Sosul de macris se reincalzeste daca e nevoie, se pune in farfurii si peste el somonul.Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s