Pandispan italienesc

Am zis sa dau si reteta de baza. Aceasta reteta de pandispan se poate folosi la torturi, prajituri, etc. Pandispanul italienesc a fost inventat in secolul XVIII de un bucatar din Genova in timpul unei vizite in Spania. Inainte de a fi folosit se insiropeaza. Bonus o sa dau si o reteta de sirop😀.

Ingrediente pandispan italienesc:

  • 85 g faina alba 000
  • 75 g faina de porumb (atentie, nu malai, ci faina de porumb sau malai, care este la fel de fina ca faina de grau)
  • un praf de sare
  • o lingurita praf de copt
  • 6 oua, albusurile separate de galbenusuri
  • 180 g zahar pudra
  • coaja rasa de la jumatate de lamaie

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeti o forma de tort cu dimensiunea de 24 cm cu unt si tapetati fundul cu hartie de copt.

Amestecati faina alba si pe cea de porumb cu praful de copt. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si sarea si se bat 3-4 minute pe viteza medie spre mare cu mixerul, pana ce devin o crema pufoasa. Intr-un alt castron bateti albusurile spuma tare. Adauga treptat si cu grija peste albusuri fainurile, galbenusurile si coaja de lamaie rasa. Omogenizati. Turnati compozitia in forma de tort si bagati la cuptor pentru 35 de minute. Nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.

Se scoate forma din cuptor se lasa 20 de minute la racit si apoi se scoate pandispanul din forma si se lasa sa se raceasca complet. Pentru a fi folosit se taie in doua pe orizontala. Se poate insiropa cu urmatorul sirop.

Ingrediente sirop:

  • 350 ml apa
  • 80 ml lichior sau rom
  • 2 linguri zahar tos
  • 3 felii coaja de portocala
  • 3 felii coaja de lamaie

Se pun toate ingredientele intr-o craticoara, la foc mediu si se amesteca pana ce zaharul se dizolva. Se lasa 3-5 minute pe foc sa fiarba pana ce scade putin. Se ia de pe foc si se lasa la racit cu cojile de citrice in el. Se stropeste pandispanul cu lichiorul! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s