Eclere Dulce de Leche

Eclerele astea nu ca sunt bune, sunt dumnezeiesti. Arata bine, gustul este rupt din rai si nu sunt extrem de greu de facut (cu putina practica si vointa). Despre eclere am vorbit deja la eclerele cu ciocolata, asa ca nu ma lungesc la vorba aici.  Oricum reteta pentru cojile de eclere este aceeasi, doar umplutura si asamblarea difera.

Ingrediente eclere Dulce de Leche:

  • Aluat de eclere ca la eclerele cu ciocolata (ies 12 coji daca se respecta proportiile)
  • 400 g dulce de leche
  • crema diplomat (reteta urmeaza)
  • nuci confiate (reteta urmeaza)
  • foite de ciocolata (reteta urmeaza)

Intai faceti cojile de eclere si lasatile la racit. Apoi, faceti restul de ingrediente inainte de a asambla eclerele.

Ingrediente crema diplomat:

Pune gelatina in putina apa rece. O treime din crema de vanilie incalzeste-o la microunde sau pe bain marie, cat sa se dizolve gelatina in ea, dar nu atat de tare incat s a o distruga. Stoarce gelatina de apa si incorporeaza-o in crema de vanilie calda.

Amesteca cu un tel in restul de crema de vanilie pentru a se fluidiza putin. Strecoara peste ea crema de vanilie amesteca cu gelatina si uniformizeaza. Incoporeaza si frisca batuta,  cate o treime deodata.

Pune o folie de plastic pe suprafata cremei si lasa-o in frigider 4 ore. Se poate pastra pana la 4 zile.

Ingrediente nuci confiate:

  • 200 g nuci
  • 55 g zahar alb
  • 15 ml apa

Este important ca nucile sa fie calde cand sunt adaugate in siropul de zahar pentru a grabi cristalizarea zaharului. Pune nucile intr-o tava si da-le la cuptorul preincalzit la 165 de grade Celsius, pentru 6-7 minute. Intre timp combina apa cu zaharul si pune pe foc mediu, amestecand sa dizolvi zaharul. Adauga nucile peste sirop si amesteca constant lasand pe foc mediu, pana ce nucile au un aspect albicios, cristalizat. Siropul nu trebuie sa se coloreze.  Pune nucile pe o tava intinsa, rasfira-le si lasa-le sa se raceasca complet.

Ingrediente foita de ciocolata:

  • 100 g ciocolata 45-55% cacao
  • ulei de floarea soarelui rafinat, pentru uns

Vei avea nevoie de o foaie (sau foi) subtire de plastic. Eu am folosit coperti de dosare, de la care am decupat partea transparenta. Acestea se ung cu foarte putin ulei. Ciocolata se topeste la bain marie si se intinde in strat foarte subtire peste  plastic. Eu am facut dinainte un model privind marimea foilor (bazat pe marimea eclerelor) si am incercat sa ma tin dupa el.

Se lasa 2-3 minute si se baga la congelator. E foarte important ca foia de plastic sa stea pe o suprafata perfect plana pentru a nu face cute. Se lasa 10 minute la congelator, sau pana cand sunteti gata sa le folositi. Se scot, se lasa 1-2 minute, si cu ajutorul unui cutit cu lama calda se taie marginile pentru a avea o forma cat mai perfecta.

Asamblarea eclerelor: Cu un cutit zimtat taie partea de sus a eclerelor (capacul). Capacele nu se folosesc, dar sunt delicioase mancate asa!

Se pune cate 30 g dulce de leche in fiecare ecler. Crema diplomat se pune intr-o punga de patiserie cu un dui in forma de stea si se fac spirale peste dulcele de leche.  Pune nucile confiate pe lungul eclerelor, doar pe o parte. Mai bune un strat de crema diplomat peste nuci, la fel ca mai sus, lasand expusa marginea nucilor. Deasupra pune o foita de ciocolata.

Eclerele sunt delicioase mancate imediat si rezista pana la 24 de ore in frigider.  Pofta mare!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s