Marchiza de ciocolata

Marchiza de ciocolata este un desert de ciocolata cremos, plin de gust si care se topeste in gura. Este printre cele mai bune prajituri incercate de mine si cu siguranta va deveni un desert de referinta (pentru mine!). Daca n-ai mancat niciodata marchiza de ciocolata nu te poti numi gurmand! Punct!

Ingrediente blat marchiza de ciocolata:

  • 3 oua medii, galbenusurile separate de albusuri
  • 75 g zahar alb
  • 30 g amidon
  • 20 g pudra de cacao
  • 30 g faina

Se incinge cuptorul la 200 de grade. Se tapeteaza o tava intinsa de cuptor cu hartie de copt. Albusurile se bat pana ce se intaresc. Apoi se pune treptat zaharul, batand in continuare, pana ce s eobtine o bezea tare. Bate si galbenusurile pana rezulta o compozitie aerata si pufoasa si incoporeaza-le in albusuri, cu grija.

Amesteca si cerne faina cu cacaoa si amidonul si incoporeaza-le usor in oua. Intinde compozitia in tava, formand un cerc cu diametrul de 25-30 cm. Important este sa aiba aceeasi grosime, nu sa fie un cerc perfect (oricum vei taia cu rotund cu ajutorul unei forme). Lasa tava la cuptor 8-10 minute, pana ce blatul se intareste si este elastic cand il atingi usor. Rastoarna-l pe un gratar de bucatarie, lasa-l la racit cu foia de copt pe el. Cand nu mai este fierbinte indeparteaza foaia de copt.

Ingrediente mousse de ciocolata:

  • 300 g ciocolata neagra (65%). tocata mare
  • 2 linguri de lichior plus inca o cantitate mica pentru stropit
  • 2 linguri zeama de portocale
  • 3 oua mari
  • 3 linguri de miere
  • 300 ml smantana de frisca (naturala nu vegetala!!!)
  • pudra de cacao pentru ornat

Topeste ciocolata pe baie de aburi (bain marie), las-o sa se raceasca usor si incorporeaza in ea lichiorul si zeama de portocale. Lasa baia de aburi pe foc.

Bate ouale cu mixerul pana devin aerate si pufoase. Adauga zaharul si mierea, amesteca bine si pune pe baia de aburi, batand in continuare in jur de 10 minute, pana cand crema este pufoasa iar volumul s-a triplat.

Ia vasul de pe foc si continua sa bati cu mixerul la viteza medie pana ce mousse-ul se raceste usor. Bate si smantana pentru frisca pana ce formeaza varfuri moi. Incorporeaz-o in amestecul de oua. La final adauga ciocolata topita pana ce se omogenizeaza perfect.

Utilizand o forma de tort de 22-24 cm si taie cu ajutorul ei un cerc din blat. Tapeteaza cu blatul rotund fundul formei, stropeste-l cu putin lichior si intinde deasupra sa mousseul de ciocolata. Niveleaza-l cu o spatula si lasa-l la frigider 6 ore, de preferat peste noapte. Pudreaza prajitura cu cacao si scoate-o din forma, incalzind usor peretii formei de tort; taie prajitura cu un cutit cald! Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s