Hamburgeri texani cu branza cheddar si sos barbecue

Iubesc hamburgerii! Nimic nu e mai onest decat niste carne de vita tocata si fripta pe jar apoi bagata intre doua felii de paine cu sosuri si alte nebunii!  Imi lasa gura apa cand scriu si aproape ca simt in nas mirosul de hamburger! Nu o sa fac o introducere lunga, o sa spun doar ca hamburgerii astia texani sunt printre cei mai buni pe care i-am mancat!

Ingrediente hamburgeri:

  • 700 g carne de vita tocata prin sita mijlocie (80% carne, 20% grasime)
  • 2 lingurite boia dulce
  • 1 lingurita chilli
  • 1/2 lingurita pudra de usturoi
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper negru macinat
  • 4 felii de chedar de aproximativ 30 g fiecare
  • 4 chifle pentru hamburgeri
  • salata romana taiata fasii (sau orice salata verde crocanta)
  • felii de castraveti murati sau ceapa murata (optional)

Pentru a forma chiftelele de hamburgeri se amesteca carnea cu condimentele, se framanta bine si se formeaza 4 chiftele de aceeasi greutate, cu o grosime de 2 cm. In mijlocul fiecarei chiftele se face o adancitura lata de 1 cm. Asta previne umflarea la mijloc a carnii cand este gatita. Baga chiftelele la frigider macar o ora si scoate-le cu 40-45 min inainte de a le gati.

Ingrediente sos barbecue:

  • o lingura ulei
  • o jumatate de ceapa medie tocata fin
  • 240 ml ketchup
  • 60 ml apa
  • 2 linguri sos Worchester
  • 1 lingura zahar brun
  • 2 lingurite boia dulce
  • boia iute dupa gust
  • 1 lingura otet alb de vin sau mere
  • 1/2 lingurita pudra de chilli

Incinge uleiul intr-o tigaie si caleste ceapa 12-15 minute la foc mediu, amestecand des, pana ce se caramelizeaza si devine foarte inchisa la culoare. Atentie totusi sa nu se arda, pentru ca se va amari. Adauga restul de ingrediente si da in clocot. Redu focul astfel incat sosul sa fiarba usor. Gateste pana se ingroasa, 10-20 de minute, amestecand des. Lasa-l sa se raceasca. Ce ramane dupa prepararea hamburgerilor se poate pastra in frigider  pana la o saptamana.

Acum e momentul sa gatesti hamburgerii.  De preferat ar fi pe un gratar de carbuni, dar se poate si pe o tigatie de teflon daca doar aceasta este disponibila. Chiftelele de hamburger se gatesc la foc mediu-ridicat timp 8-12 minute, in functie de cat de patrunsi va plac. Eu prefer carnea de vita mai in sange, asa ca aici intervin preferintele fiecaruia. Pentru hamburgeri foarte bine patrunsi se lasa 15 minute sau putin mai mult, dar deja vor fi foarte seci si deloc suculenti. Personal nu recomand!

In ultimul minut de gatire se pun deasupra chiftelelor feliile de cheddar si se acopera cu un castron rasturnat sau o folie de aluminiu pentru a se topi.

Chiflele se taie in doua si se pot rumeni si ele usor pe gratar sau in tigaie. Se pune putin sos barbecue pe baza chiflei, apoi salata, muraturi, chifteaua de carne si din nou sos. Se acopera cu capacul chiflei.

Nu exista o modalitate frumoasa de a manca hamburger, asa ca baga-te direct in ele si mozoleste-te cu pofta. Ai grija doar sa ai ceva servetele la indemana. Pofta mare!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s