Financiers cu ciocolata

Financiers sunt niste prajituri mici frantuzesti, similare cu pandispanul, avand un exterior crocant si interior moale. In mod traditional se fac intr-o forma speciala, de dreptunghi, care seamana cu un teanc de bani sau lingou de aur. De aici si numele de financiers. O alta teorie legata de nume este ca au devenit populare in districtul financiar din Paris.

Varianta de fata e cu ciocolata, si are forma rotunda. Se coc intr-o forma speciala de mini-briose. Practic este o tava de briose, dar cu lacasuri mai mici,  putand fi facute 24 de astfel de financiers deodata.

Distinct la acest desert este folosirea untului brun ( beurre noisette). Acesta este practic un unt topit si lasat pe foc pana capata o culoare bruna, si un gust ca de alune prajite. In reteta voi explica si cum se face.

Eu m-am indragostit iremediabil de aceste mici prajituri, care au si un nume de bun augur. Mananc financiers in speranta ca voi atrage banii in viata mea! Nu stiu daca functioneaza dar este o incercare de imbogatire tare gustoasa.

Cele de fata au fost facute pentru somitate, care le-a dus la locul de munca pe post de martisoare! Din ce mi-a spus au avut mare succes.

Ingrediente 16 financiers:

  • 120 g zahar alb
  • 20 g faina
  • 60 g faina de migdale (migdale macinate foarte fin)
  • 20 g pudra de cacao
  • 100 g albus de oua
  • 100 g unt brun fierbinte
  • 30 g ciocolata neagra (85%) taiata mic

Intai sa vedem cum se face untul brun. Eu voi da ingrediente pentru o cantitate mai mare. Fie puteti adapta pentru a obtine 100 de grame, fie pastrati restul in frigider si folositi altadata. E nevoie de 450 de g de unt gras din care va rezulta 315 g de unt brun.

Se pregateste un vas termorezisten, peste care se pune o strecuratoare si suprafata strecuratorii se captuseste cu un tifon fin.

Untul se pune in alta cratita, pe foc potrivit. Amesteca usor pe masura ce se topeste. Dupa ce e topit continua amestecarea pana ce untul da in fiert. Trebuie sa amesteci continuu pentru a preveni separarea untului. Dupa ce incepe sa fiarba creste temperatura si continua sa gatesti cam 5 minute, amestecand din cand in cand. Pe masura ce apa din unt se evapora nu vor mai fi asa multe bule la suprafata untului. Ridica putin unt cu o lingurita…cand are culoarea caramelului e gata.

Strecoara untul in vasul termorezistent pregatit. Sedimentele arse care raman in tifon se arunca. Se poate pastra in frigider, intr-un recipient acoperit timp de 1-2 saptamani.

Si acum sa trecem la financiers de ciocolata! Se incinge cuptorul la 220 de grade. Amesteca zaharul cu faina alba si faina de migdale cernuta. Dupa cernerea fainii de migdale, bucatile care raman in sita se pun si ele in compozitie; scopul este de a rupe cocoloasele. Amesteca si pudra de cacao.

Fa o gaura in mijloc si toarna albusurile de oua (acestea nu se bat, se folosesc lichide). Amesteca cu grija, incorporand treptat in albusuri ingredientele solide.

Pune ciocolata in untul brun si pune pe foc amestecand pana ce ciocolata este topita si untul foarte fierbinte (putin sub pragul de fierbere). Imediat ia de pe foc si amesteca cu faina si albusurile. Este foarte important ca untul brun sa fie fierbinte cand este amestecat cu restul de ingrediente, altfel aluatul nu se va emulsifica.

Pune aluatul intr-un posh la care ai atasat un dui simplu, cu un diametru de 0,9-1 cm. Pune aluatul in tava de mini-briose unsa cu putin ulei sau unt. Opreste-te imediat sub marginea tavii.

Pune tava in cuptor si redu temperatura la 180 de grade celsius. Coace 18-22 de minute, pana ce o scobitoare introdusa in financiers iese fara frimituri.  Scoate imediat financiers din tava si lasa-le la racit pe un gratar. Cand sunt reci sa mananca pe nerasuflate! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s