Fursecuri cu crema de arahide

Recent mi-am cumparat o noua carte de bucate. De fapt, aceasta este pentru copt, paine si produse de patiserie. Careta se numeste „Bouchon Bakery” si este scrisa de Thomas Keller si Sebastien Rouxel, un bucatar si respectiv patiser, foarte populari in S.U.A.

Retetele sunt extrem de complexe si laborioase, dar rezultatele sunt pe masura. Un exemplu sunt aceste fursecuri cu crema de arahide. Sunt inspirate dupa niste biscuiti americani cu umplutura de arahide, numiti Nutter Butter. Dar aceste fursecuri nu prea au multe in comun cu varianta vanduta ambalata. Sunt extrem de bune, dar cum spuneam necesita ceva munca.

Daca vrei sa petreci o zi de weekend gatind, iata reteta ideala! Ies 6 fursecuri, foarte mari – portii ca la americani, deh! Nici macar somitatea nu a putut dovedi un fursec deodata!

Ingrediente fursecuri:

  • 30 grame arahide prajite nesarate tocate grosier
  • 200 grame faina 550
  • 9 grame bicarbonat de sodiu
  • 4 grame praf de copt
  • 210 grame unt la temperatura camerei
  • 87 grame unt de arahide
  • 110 grame zahar brun
  • 55 grame oua (se bate un ou si se cantareste)
  • o lingurita si jumatate de esenta de vanilie de calitate
  • 106 grame fulgi de ovaz mari

Amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si cerne.

Pune untul si untul de arahide intr-un castron potrivit ca marime. Cu un mixer bate unturile la viteza mica-medie pana ce ajung la consistenta unei maioneze tari si formeaza varfuri moi. Daca este nevoie, poti incalzii usor peretii vasului in care bati unutul, bagand vasul 4-5 secunde in apa fierbinte, sau incalzind peretii cu o torta de bucatarie (daca vasul e din metal).

Adauga zaharul si mai bate 2-3 minute la o viteza mai mare, pana ce untul este pufos. Aduna untul sarit pe peretii vasului. Adauga ouale si esenta de vanilie si mai amesteca la viteza mica 15-30 de secunde, cat sa se combine putin. Aduna din nou compozitia sarita pe peretii vasului. Amestecul poate parea taiat, dar este in regula – daca bati ouale prea mult fursecurile se pot umfla in timpul coacerii si cand le scoti din cuptor sa se dezumfle.

Adauga faina in doua transe, amestecand de fiecare data cate 15-30 secunde, cat sa se adune totul. Aduna cu o spatula aluatul de pe peretii vasului si de la fund, pentru a te asigura ca a fost incorporata toata faina. Adauga fulgii de ovaz si amesteca la viteza mare cu mixerul timp de 10 secunde. Adauga si arahidele tocate si mai amesteca 5-10 secunde.

Rastoarna aluatul pe o bucata mare de folie alimentara, si cu ajutorul unei spatule da-i forma de dreptunghi cu o marime de 18 cm cu 13 cm. Infasoara complet in folie alimentara si baga la frigider minim 3 ore. Si acum incepe distractia. Nu este efectiv mult de munca dar timpii de asteptare te omoara. Si sunt importanti pentru ca altfel nu se poate lucra cu aluatul pentru a iesi cum trebuie. Ajungem imediat si acolo.

Scoate aluatul din frigider si din folia alimentara si pune-l pe o foaie mare de hartie de copt. Deasupra pune o alta foaie de copt la fel de mare. Aluatul se va intinde intre aceste foi de copt pentru a fi mai usor de lucrat cu el, fiind extrem de lipicios si moale. Cu ajutorul unui facalet se intinde la o grosime de 6-7 mm. Am pus mai jos doua poze; foaia de aluat e mult mai mare, in poze am facut la ultima intindere cand imi mai ramasese putin din aluat.

better nutters 1better nutters 2

Daca in timpul intinderii aluatul se inmoaie, se baga iar la frigider pana se intareste la loc (si sansele sunt sa se inmoaie – de asta e mult de munca, cum lucrezi putin cu el se inmoaie si trebuie refrigerat din nou; daca nu faci asta fursecurile se deformeaza si nu ies in forma corecta).

Cu o forma rotunda de 8-9 cm taie din aluat 8 fursecuri. Daca aluatul se inmoaie prea rau pentru a putea muta fursecurile pe o tava tapetata cu hartie de copt…se refrigereaza pana se intareste. Alutul care ramane se framanta, se intinde din nou intr-o foaie de copt si se mai taie din el alte 4 fursecuri. Desigur, in tot acest timp trebuie refrigerat mereu cand se inmoaie prea rau si devine dificil de lucrat cu el.

Toate fursecurile din tava se acopera cu o folie alimentara si se baga la congelator doua ore. In acest moment pot fi congelate pana la o luna si coapte cand vrei sa faci fursecurile.

Se incinge cuptorul la 165 grade Celsius. Daca aveti cu convectie, porniti ventilatorul.

Aranjeaza fursecurile inghetate pe doua tavi tapetate cu hartie de copt, lasand 5 cm intre ele. Daca folosesti cuptorul cu functia de convectie, se baga ambele tavi deodata si se lasa 14-15 minute, schimband pozitia tavilor la jumatatea timpului de copt.  Daca folosesti cuptor normal, baga cate o tava pe rand (pastrand cealalta tava in congelator) si coace-le 16-18 minute, pana se rumenesc frumos. Scoate tavile si lasa fursecurile in ele in jur de 10 minute pentru a se raci usor. Apoi pune-le pe un gratar pentru a se raci complet.

Cat se racesc se face umplutura.

Ingrediente crema de arahide:

  • 220 g unt de arahide
  • un praf de sare
  • 38 g albus de oua
  • 15 g zahar alb
  • 21 g apa
  • 75 g zahar alb
  • 114 g unt taiat cuburi de 1 cm, la temperatura camerei

Amesteca apa cu cele 75 g de zahar. Se pun albusurile cu praful de sare intr-un bol curat, de metal. Fierbe apa cu zaharul la foc mediu pana fierbe, apoi da focul mic si lasa sa fiarba incet. Intre timp bate albusurile cu mixerul la viteza medie pana se intaresc, apoi adauga in 2-3 aditii zaharul (cele 33 de grame), si bate bine de fiecare data, pana ce formeaza moturi foarte moi.

Se ia siropul de pe foc. Cu mixerul batand albusurile la viteza medie, toarna usor siropul in bezea, spre marginea vasului (nu atinge peretii pentru ca siropul se va solidifica…si nu turna nici peste paletele mixerului). Dupa ce ai adaugat siropul, creste viteza mixerului si continua sa bati bezeaua cam 15-20 de minute, pana ce se formeaza o crema de bezea care s-a racit complet (la atingere peretii vasul sunt reci).

Reduce viteza la mediu si adauga cuburile de unt, putin cate putin, batand bine de fiecare data. Poate dura ceva! Daca compozitia pare taiata, creste viteza mixerului la maxim si bate pana ce se leaga. Apoi reduce la viteza medie si continua si adaugi untul. Daca la final crema rezultata este prea moale se baga la frigider cateva ore, apoi se mai bate putin cu mixerul pentru a o aduce la consistenta potrivita.

Ce tocmai ai facut este o crema de unt clasica! Ea este baza la mai toate prajiturile de patiserie.

Acum pentru a termina crema de arahide: se amesteca untul de arahide cu crema de unt de mai sus si praful de sare. Se bat cu mixerul cam doua minute la viteza medie-mica.

Ne-a ramas doar asamblarea fursecurilor. Se pune crema de arahide intr-un posh la care i s-a atasat un varf-stea. Se pune crema pe jumatate din fursecuri, cam 55 g pe fiecare, lasand o margine de 5-6 mm. Se pun deasupra restul de fursecuri ramase si se apasa usor pentru a impinge crema spre margini.

better nutters 3Fursecuri cu crema de arahide

Fursecuri cu crema de arahide

Se pot manca de acum, sau se pot tine in frigider 3-4 zile. Pofta buna si odihna placuta, dupa atata munca! O sa mai revin cu retete inspirate din cartea acesta. Asa ca pregatiti-va sa coacem impreuna niste retete simple, dar totusi fandosite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s