Muschi de vita cu graten de ciuperci

Carne! De vitaaaa! Frageda! Suculenta! In sange! Si ciuperci (salbatice de preferinta, dar merg si champignon brune). O combinatie de succes, o reteta de zile mari. Alegeti un muschi de vita de calitate, de preferinta maturat. Au inceput sa se gaseasca si pe la noi carne de black angus sau alte carnuri de vite crescute pentru carne. Calitatea carnii este esentiala aici.

Ingrediente:

  • 4 bucati de muschi de vita de 180 g fiecare si cam 3-4 cm grosime (rib eye, de exemplu) – la temperatura camerei
  • 0 ceapa mica tocata marunt
  • un catel mare de usturoi tocat marunt
  • 4 linguri ulei de masline
  • 100 g ciuperci champignon brune (sau un mix de ciuperci salbatice) tocate foarte marunt
  • 2 linguri vin
  • 1 lingura de patrunjel tocat fin
  • 1 lingura de asmatui tocat fin (inlocuiti cu o lingura de patrunjel si un praf foarte mic de anason)
  • 1 lingura de arpagic (chives) tocat fin
  • un galbenus mare
  • 4 linguri smantana pentru gatit grasa, de la frigider
  • 2 linguri de parmezan ras
  • sare si piper negru proaspat macinat

Intai se fac ciupercile. Intr-o lingura de ulei de masline se soteaza ceapa si usturoiul pana se inmoaie. Sotati intai ceapa cam 3-4 minute si apoi puneti usturoiul si mai lasati pe foc mic 1-2 minute. Mai puneti doua linguri de ulei in tigaie si adaugati ciupercile. Sotati totul la foc mare timp de 7 minute. Se pune vinul si se lasa sa scada la jumatate.

Amestecul obtinut trebuei sa fie sec; daca e nevoie se scurg ciupercile printr-o sita. Ciupercile se muta intr-un castron se sareaza si pipereaza si se amesteca verdeturile. Se lasa la racit.

Smantana se bate usor cu telul pana capata consistenta, se amesteca cu galbenusul si se pune peste ciuperci. Se omogenizeaza si se lasa la rece.

Carnea se unge cu lingura de ulei ramasa si se pipereaza. Se incinge o tigaie antiaderenta extrem de bine pana se simte un val de caldura ridicandu-se. Se frige carnea pentru a ii da crusta. Daca vrei carnea in sange, o frigeti cate un minut jumatate pe fiecare parte si ii dati  crusta pe laterale. Daca preferati mai facuta, se lasa cate 2-3 minute pe fiecare parte plus crusta de pe lateral. Daca o vreti talpa, uiti de ea pe foc!😀

Se scoate carnea pe o farfurie, se sareaza si se acopera cu folie de aluminiu. Se lasa la racit. Toate acestea se pot face in avans, terminand preparatul la cuptor inainte de masa.

Se incinge cuptorul la 220 de grade. Bucatile de vita se pun pe o tava de copt unsa cu putin ulei. Se pun movilite de amestec de ciuperci pe bucatile de carne si se presara putin parmezan ras. Se baga la cuptor 7-10 minute. Se serveste imediat cum se scoate din cuptor, alaturi de cartofi si eventual o salata (eu am optat pentru cartofi natur). Pofta buna!

2 gânduri despre &8222;Muschi de vita cu graten de ciuperci&8221;

    1. Da, este nevoie de un galbenus mare, imi cer scuze, pur si simplu mi-a scapat cand am alcatuit lista ingredientelor. Promit sa fiu mai atent! Si multumesc de comentariu.🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s