Somon in crusta

Chiar daca este un preparat cu peste, nu este chiar usor. Dar…este extrem de gustos si bogat, o masa cu adevarat copioasa. Plus ca arata si bine, asa ca e numai bun de pus pe masa cand e cineva in vizita!

Ingrediente:

  • 1 file de somon de aproximativ 900 g, fara piele
  • 60 g unt moale
  • coaja rasa de a o lamaie
  • o mana de frunze de busuioc
  • o mana mica de frunze de patrunjel
  • sare si piper
  • o lingura de mustar cu boabe
  • 500 g aluat fraged
  • un galbenus, batut cu o lingurita de apa

Indeparteaza cu o penseta oasele din fileul de somon. Tapeteaza o tava cu hartie de copt.

Pentru umplutura amesteca untul moale cu coaja de lamaie, busuiocul tocat marunt si patrunjelul (tocat si el marunt), sare si piper.

Taie fileul in doua, pe lung. Presara sare si piper pe ele. Unge unul din ele cu amestecul de unt, pe partea carnoasa.Celalalt file unge-l cu mustarul. Pune cele doua bucati de peste una peste cealalta, ca intr-un sandwich,  in directii opuse, astfel incat sa aibe aproximativ aceeasi grosime la ambele capete.

Presara putin faina si intinde aluatul fraged intr-o foaie de grosimea unei monezi, suficient de mare incat sa acoperi pestele. Pune sandwichul de somon in mijlocul foii si unge aluatul de jur imprejur cu galbenus. Ridica marginile, acopera pestele si taie aluatul in exces, pentru a obtine un pachet frumos. Pune pachetul in tava, cu imbinaturile aluatului in jos. Unge suprafata blocului de somon cu restul de galbenus batut si cresteaza usor aluatul cu cutitul, fara a il strapunge. Pune o folie alimentara peste el, fara sa o strangi, si lasa-l la rece 15 minute.

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Coace somonul 25-30 de minute, pana ce aluatul devine rumen-auriu si crocant. Se poate incerca bagand o scobitoare in mijloc: daca iese calda, somonul e facut mediu, daca iese fierbinte e bine patruns.

Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute sa isi traga sufletul si se taie in portii cu un cutit zimtat.  Se poate servi cu diferite sosuri si ceva legume sau cartofi. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s