Coaste de porc lipicioase si cartofi umpluti cu mozzarella

Lipicioase, dulci-acrisoare si pline de savoare. Sunt printre cele mai bune coaste pe care le-am facut, si cu siguranta o sa se tot gaseasca in meniu la diferite ocazii. Toata lumea si-a lins degetele dupa coastele astea, si am testat-o de 3 sau 4 ori pana acum!

Despre cartofi ce sa spun? Completeaza perfect orice friptura!

Ingrediente coaste:

  • 2 kg coaste de porc, separate (nu scarita, ci coasta cu toate straturile de carne si grasime intercalate, dar neaparat cu os)
  • sare si pieper negru macinat
  • ulei pentru fript
  • 7-8 catei de usturoi decojiti si taiati marunt
  • 10 cm ghimbir proaspat, curatat de coaja si ras
  • fulgi de chilli dupa gust
  • 2 lingurite piper de Sichuan
  • 8 stele intregi de anason
  • 8 linguri de miere fluida
  • 300 ml sos de soia
  • 5 linguri de otet de orez
  • 600 ml vin Sherry (Xeres) sec (sau vin de orez daca aveti)
  • 10 cepe verzi, doar partea alba, taiate rondele
  • 800 ml supa limpede de pui

Se incinge cuptorul la 190 de grade. Coastele de porc se asezoneaza bine cu sare si piper. Se incinge o tigaie pe foc, se pune putin ulei, si se rumenesc coastele in jur de 10 minute, pana ce se caramelizeaza frumos si formeaza o crusta pe toate partile. Operatiunea se face in transe daca e nevoie. Daca aveti o tava intinsa care poate fi bagata la cuptor si pusa si pe aragaz, cu atat mai bine, se frig coastele direct in ea.

Dupa ce toate coastele sunt fripte, se lasa toate pe foc mediu si se pun ghimbirul, usturoiul, piperul de Sichuan, stelele de anason, fulgii de chilli si mierea. Se amesteca bine, si se lasa pe foc pana ce mierea incepe sa se caramelizeaze. Se amesteca vinul de Sherry, sosul de soia si otetul si se pun peste coaste. Se lasa sa dea in fiert, si apoi inca 2-3 minute sa fiarba usor. Se pune supa limpede de pui si ceapa verde, se da in fiert, se mai lasa 1-2 minute pe foc si apoi se baga totul la cuptor, neacoperit. Recipientul in care se pun la cuptor sa fie mai inalt, pentru ca sucul va bolborosii si e deranj mare in cuptor apoi, pentru ca se caramelizeaza pe pereti si e de frecat (da, am patit-o prima data cand am facut caostele astea!)

Se tin la cuptor 1 h si 15 –  1h jumatate, si se intorc la jumatatea timpului. Se scot din cuptor. Daca se servesc imediat, se pune din nou cratita pe foc si se lasa la fiert in jur de 10-15 minute, pana ce scade sosul si se ingroasa ca un sirop. Coastele raman in sos cat sta pe foc. La final se tavalesc bine prin sosul gros, si se scot. In caz ca sosul este prea subtire, se scot coastele, si se mai fierbe in jur de 10 minute sosul separat, sa mai scada, si apoi se fierb coastele in ele cele 10-15 minute.

Daca vreti sa aveti coastele preparate din timp pentru alta data, dupa ce le scoateti din cuptor le lasati sa se raceasca in lichid, si le pastrati asa, acoperite. Se vor marina si vor capata un gust si mai intens. Rezista astfel pana la doua zile, la rece. Inainte de servire, le fierbeti pe foc 20-30 de minute, tot cu scopul de a scadea sosul si a se acoperi de sirop coastele. Si acum cartofii.

Ingrediente cartofi cu mozzarella:

  • 1 kg de cartofi cat mai mari (ideal in jur de 250 g unul)
  • sare
  • 150 g mozzarella taiata cubulete
  • 20 g parmezan proaspat ras
  • 1/2 legatura busuioc  tocata fasii subtiri
  • 3 linguri smantana de gatit
  • 20 g unt moale
  • o lingura de mustar
  • chilli dupa gust
  • un praf de piper

Cartofii se spala bine de tot de pamant si alte impuritati. Se fierb in coaja, in apa cu sare, pana ce sunt patrunsi aproape complet, dar nu sunt prea sfaramiciosi.

Se scurg de apa, se baga in apa cat mai rece si se lasa la racit. Se scot, se zvanta si se taie pe lung, in doua. Cand sunt reci se scobesc cu o lingurita sau lingura (in functie de marimea cartofilor), lasandu-se doar o margine lipita de coaja. Se lucreaza delicat pentru a nu face gauri in coaja cartofilor.

Miezul cartofilor se amesteca cu smantana, untul, mustarul si parmezanul ras; se condimenteaza cu sare, chilli si putin piper. Se inglobeaza cu grija si mozzarella si busuiocul.

Amestecul se pune in jumatatile scobite de cartofi. Se unge o tava cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se incinge cuptorul la 220-230 de grade si se rumenesc in cuptor in jur de 30 de minute. Apoi se da elementul de sus al cuptorului la maxim, si se muta tava cat mai aproape de el. Se gratineaza astfel cartofii 2-3 minute.

Se scot, se lasa 3 minute in tava si se servesc impreuna cu coastele. Apropo, sosul de la coaste, ce ramane in tava dupa ce sunt socase, se poate strecura si servi ca atare. Este intens la gust, asa ca folositi cu precautie! Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s