Tarte Tatin

Tarte Tatin este un desert clasic frantuzesc, cunoscut in toata lumea. Este o tarta de mere, rasturnata. A fost inventata din greseala de una din surorile Tatin, la hotelul pe care il conduceau (Tatin) in orasul frantuzesc Lamotte-Beuvron.

Facand o tarta obisnuita de mere, una din surori a uitat merele cu zahar si unt pe foc. Incercand sa salveze prajitura a pus aluatul deasupra si a bagat tigaia direct in cuptor. Dupa ce a fost rasturnata, si servita invitatilor hotelului, prajitura a fost foarte apreciata. Si asa s-a nascut un desert clasic! Nu este greu de facut, mai ales ca cel mai probabil aluatul foietaj il vei cumpara. Eu inca nu m-am incumetat sa fac astfel de aluat in casa…este laborios si dificil! Dar este in planurile pe 2016!

Ingrediente o tigaie de 22 cm (cu maner de fier; se va baga in cuptor):

  • aluat foietaj
  • 500 g mere
  • 50 g zahar brun
  • 30 g unt
  • o lingura zeama de lamaie
  • 1/2 lingurita condimente turta dulce (scortisoara, nucsoara, ghimbir, cardamon, cuisoare, etc.)
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • 250 g iaurt grecesc amestecat cu o lingura de miere lichida, pentru servit

Se incinge cuptorul la 200 de grade celsius. Merele se spala, se curata de coaja, li se indeparteaza cotorul si se taie in felii groase. Zaharul se amesteca cu zeama de lamaie in tigaie si se topeste. Se pune si untul, se amesteca bine. Se pun feliile de mar in tigaie si se lasa pe foc mic, acoperite, 8 minute pana se inmoaie (atentie sa nu se faca piure). Se amesteca usor, din cand in cand, sa nu se lipeasca. Se aranjeaza in tigaie in forma de tigle. Se presara cu condimentul de turta dulce.

Aluatul se taie in forma de disc, putin mai mare decat marimea tigaii, astfel incat sa poata imbraca merele si pe lateral (sa aibe cam 24-25 cm in diametru). Se pune aluatul peste mere si se indeasa intre tigaie si mere. Se fac cateva gauri pe suprafata aluatului, cu un cutit, pentru a permite aburului sa iasa.

Se baga la cuptor pentru 25-30 de minute, pana se rumeneste frumos. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca in jur de 15 minute. Se desprind marginile cu un cutit daca este nevoie, si se rastoarna pe un platou. Serveste alaturi de iaurtul grecesc amestecat cu miere. Pofta buna!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s