Placinta de pui a la Claridges

Claridges este un hotel de lux din Lodra, condus de Gordon Ramsay timp de 12 ani. Reteta este a acestui faimos Chef, si pot spune ca este una de senzatie. Nu este simpla (dar nici extrem de complicata), dar merita, rezultatul este senzational. Nu este o placinta cum te-ai astepta, este mai mult o mancarica servita cu aluat fraged copt in cuptor. Indiferent cum ii spui, este ceva deosebit. Fiind prima reteta pe 2016, am zis sa fie ceva spectaculos. Fara alte introduceri, urmeaza prima reteta din noul an (care se anunta unul de succes pentru noi toti, nu-i asa?)

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui fara os si piele
  • 125 g ceapa baby (cepe cat mai mici)
  • 500 ml fond de pasare
  • o frunza de dafin
  • o crenguta de cimbrisor
  • 200 g bacon afumat (pancetta), de calitate cat mai buna (incercati sa gasiti ceva cat mai calitativ si putin sarat, altfel va sara excesiv tot preparatul)
  • 100 g unt
  • 250 g ciuperci champignon mici
  • 100 ml sherry sec
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 1 lingurite tarhon uscat
  • o lingura patrunjel tocat
  • 250 g aluat foitaj
  • un galbenus amestecat cu o lingurita de ceapa
  • sare si piper negru

Puiul se taie in cuburi de 2 cm. Cepele se scufunda in apa clocotita timp de 30 de secunde. Se scot, se racesc sub jet de apa rece, si se curata. Fondul de pasare se da in fiert, se pun cepele in el si se fierbe totul incet 5 minute. Cepele se scot cu o spumiera.

Se pune in supa puiul, frunza de dafin si cimbrisor. Se fierbe totul 5 minute in clocote mici. Se ia de pe foc, se mai lasa puiul in lichid 2-3 minute. Se strecoara supa, se arunca ierburile aromatice si asezonati puiul. Supa se pastreaza.

Bacon se taie in fasii de 2 cm grosime. Un sfert din unt se topeste intr-o tigaie si se pune peste baconul. Se prajeste pana devine crocant si se scoate pe prosoape de hartie.

Tigaia se sterge. Se topeste restul de unt. Cand face spuma se pun ciupercile intregi si se calesc 7 minute. Se asezoneaza dupa gust (atentie la sare, baconul este deja sarat). Se scot ciupercile din tigaie si se pun deoparte.

Se adauga sherry si se lasa sa scada bine. Se pune in sherry-ul scazut baconul si ceapa si supa. Se da in fiert si se lasa sa fiarba pana cand scade la jumatate. Se adauga si smantana si se lasa la fiert pana cand scade cu o treime. Se pune tarhonul si patrunjelul si se da la o parte de pe foc.

Acum se trece la aluat. Se incinge cuptorul la 200 grade. Se decupeaza 4 discuri folosind o farfurioara din alutul fraged. Se pun pe o tava cu hartie de copt si apoi se cresteaza cu cutitul in forma de romburi. Se ung cu galbenusul amestecat cu apa. Se coc 10-15 minute, pana creste si se rumeneste. Apoi se crapa usa cuptorului si se mai lasa 2 minute, astfel aluatul devine crocant. Se stinge cuptorul si se scoate aluatul fraged din el.  Se tin discurile pe un gratar pentru a se mai raci.

Intre timp se adauga ciupercile in sos, se da in clocot, apoi se pune puiul, se lasa 30-40 de secunde pana ce puiul este incalzit bine in profunzime, se potriveste totul de sare si piper. Se pune in farfurii si se aseaza deasupra un disc de foitaj. Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s