Turta dulce de Aachen

De cand imi doream sa incerc turtitele astea dulci! Si uite ca mi s-a indeplinit si dorinta asta de Craciun. Aachen este un oras din Germania, exact la granita cu Belgia. Aachen este faimos pentru turta dulce produsa aici, si mai ales pentru turta dulce de Aachen.

Aceasta turta dulce este veche de cateva sute bune de ani. Are si o frumoasa poveste in spate, legat de prepararea ei. Initial se facea cu miere. Dar Napoleon a ocupat regiunea si a impus un embargou pe miere (mierea provenea mai ales din America). Asa ca „turtarii” (da, am inventat cuvantul) nemti au inlocuit mierea cu zahar dar nu prea mergea, aluatul iesea foarte faramicios. Pana la urma au ajuns la siropul de sfecla de zahar (melasa) care a inlocuit perfect mierea. Dupa ridicarea embargoului nu s-a revenit la miere ci s-a folosit la prepararea turtelor dulci tot siropul din sfecla de zahar.

Reteta originala presupunea ca agent de crestere potasa (sau bicarbonatul de potasiu). I se mai spune si lesie, cea folosita la sapunul de casa. Se poate obtine din decantarea cenusii. Pana la aparitia bicarbonatului si prafului de copt, potasa era folosita ca agent de crestere, in loc de drojdie.

Din ce am inteles inca se foloseste in retetele traditionale nemtesti de turta dulce. Dar de gasit se gaseste doar in targurile lor de Craciun. Inlocuitorul este bicarbonatul de sodiu din comert, in aceeasi cantitate.

Turta dulce de Aachen este bine condimentata, mai tare si gumoasa. Are nevoie de cel putin o saptamana de stat in cutii de tabla ca sa se aromatizeze bine. Se pot glasa cu ciocolata, sau zahar candel, sau migdale feliate, fructe confiate, etc. Dar traditional se lasa golase😀. De facut se fac usor, zic eu. Atentie la timpul de copt, e bine sa iti cunosti cuptorul. Trebuie coapte fix in intervalul mentionat: prea putin si ies prea moi, prea mult si se intaresc apoi prea tare.

Ingrediente aproximativ 80 bucati:

  • 6 g potasa (sau 6 g bicarbonat de sodiu)
  • 250 g sirop de sfecla de zahar (cautati pe net, eu n-am gasit nicaieri sa cumpar in magazine – eu am luat de aici)
  • 70 g unt
  • 250 g zahar
  • 200 g alune de padure macinate
  • 2 lingurite praf de scortisoara
  • 1 lingurita praf cuisoare
  • 1 lingurita praf cardamon
  • un praf nucsoara
  • 500 g faina alba
  • o lingura de rom
  • lapte pentru uns

Siropul de sfacla de zahar se pune intr-o cratita cu fundul gros, impreuna cu zaharul si untul. Se da in fiert, si se fierbe la foc mic pana se dizolva complet zaharul.

In acest timp se amesteca faina cu bicarbonatul, condimentele si alunele de padure macinate. Se pune o treime de-o parte. Siropul se racoreste cat sa mai fie cald, dar sa nu arda si se pune in el lingura de rom.

Se pune cantitatea mai mare de faina in sirop, se amesteca bine, apoi  se pune si restul de faina.  Se framanta bine de tot, se modeleaza o bila si se lasa 3 ore invelita in staniol, la temperatura camerei.

Se incinge cuptorul la 200 de grade si se tapeteaza tavile cu hartie de copt.

Se presara faina pe masa si se intinde o foaie groasa de 0,5 cm. Se taie dreptunghiuri de 3 x 8 cm se pun in tava si se ung cu o pensula inmuiata in lapte. Se poate presara si zahar candel sau migdale sau ce vreti peste. Eu le-am lasat golase.

Se coc 9-11 minute in cuptor. E important sa nu fie tinute mai mult decat trebuie, pentru ca se intaresc. Trebuie sa devina aurii. Nici prea putin nu e bine ca raman moi! Vedeti cum iese prima tava si ajustati timpul.

Se scot din cuptor, se lasa 3 minute in tava si apoi se pun pe un gratar de bucatarie la racit. Cand sunt complet reci se baga in cutii de tabla unde se tin o saptamana (ideal 2 sau 3), pentru a permite aromelor sa se dezvolte. In cutie se pot pune mere mici si felii d epaine, pentru a mai inmuia turtele dulci (tind sa fie mai tari – asa e genul asta de turta dulce!) Pofta mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s