Bramboračka: supa ceheasca de cartofi si ciuperci

Am mancat o astfel de supa (ciorba ar spune romanul) cand am fost in Praga. Era servita in boluri de paine, si a fost divina, mai ales ca am intrat intr-un mic restaurant cochet, direct din ploaie si frig (o ploaie marunta si deasa, de inceput de decembrie – ca deh, de cand cu incalzirea globala, decembrie e ploios nu mai ninge) si aceasta supa ne-a uns (pe mine si pe somitate) direct pe suflet. Si gulashul cehesc tot acolo ne-a uns.

Eu am pus ceva mai multe ciuperci decat se pun in mod normal, si asta pentru ca imi plac. Si da, a iesit buna. Daca vreti mai autentica, reduceti ciupercile la jumatate si mai puneti 100 g cartofi.

Ingrediente:

  • 500 g cartofi taiati cuburi egale
  • 300 g ciuperci taiate potrivit
  •  200 g morcov taiat felii rotunde potrivite
  • 100 g radacina de telina taiata cuburi mici
  • 200 g varza creata taiata fin
  • un praz mic taiat felii
  • o ceapa mica tocata marunt
  • 4 catei de usturoi potriviti, pisati
  • 2 linguri ulei
  • 1,5 L apa
  • o lingura maghiran uscat
  • 4 linguri rase faina alba
  • sare si piper dupa gust

Uleiul se incalzeste intr-o oala incapatoare. Se caleste ceapa. Cand e translucida se adauga usturoiul si se mai lasa pe foc amestecand continuu 1 minut. Se pun si restul de legume in afara de ciuperci. Se tine totul pe foc 8 minute. Adauga ciupercile, amesteca bine, sareaza si pipereaza dupa gust si pune apa. Lasa sa fiarba usor pana ce legumele sunt moi. Pune ciupercile si mai lasa 10 minute pe foc. In acest timp amesteca faina cu putina apa rece pentru a face o pasta fara cocoloase. Pune rantasul (adica pasta mentionata anterior) in supa, amesteca bine si mai lasa 10-15 minute. Potriveste de sare si piper. Pune in boluri si lasa supa sa te incalzeasca😀. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s