Spekulatius umplute cu martipan

Nu stiu daca ati auzit de spekulatious (alintati si speculoos). Sunt niste fursecuri traditionale (mai ales la nemti si olandezi) care se fac de Mos Nicolae. Se gasesc si pe la noi prin hipermarketuri, dar sa fim seriosi, nu se compara cu cele facute in casa. Daca nu stiti prea multe despre ele, puteti citi la mine pe blog, la reteta de Spekulatius.

Acum am facut pe langa cele clasice si o varianta umpluta cu martipan. Eu mi-s fan martipan! Mananc martipan gol de nu apuci sa-l vezi! Aceste frusecuri nu au modele pe ele dar gustul este unul deosebit! Nu stiu daca le pot compara cu cele clasice, pentru ca si compozitia aluatului este alta. Oricum, se fac relativ usor, dar ingredientele sunt ceva mai scumpe (deh, cam totul pe baza de migdale).

Lumea care i-a incercat a fost foarte incantata de ei, si cred ca si tu vei fi, dupa ce ii vei face!

Ingrediente pentru o tava mare de cuptor:

  • 350 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 150 g zahar brun
  • doua oua
  • doua lingurite condimente de turta dulce ( cardamon, cuisoare, scortisoara, etc. – doua lingurite in total, nu de fiecare; exista si amestecuri deja facute, dar sunt mai intense aromele daca abia macini condimentele)
  • 300 g migdale macinate (ar trebui sa fie fara coaja, dar la noi nu am gasit asa ca am folosit din cele macinate cu tot cu coaja – de suferit are doar aspectul, fursecurile iesind usor mai inchise la culoare)
  • 300 g martipan
  • 200 g zahar pudra
  • 4-6 linguri zeama de portocala
  • 50 g coaja de lamaie confiata si 50 g coaja portocala confiata (sau 100 g stafide, daca nu gasiti coji de citrice)
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • un galbenus de oua
  • migdale fara coaja (optional, e pentru decor, eu nu am folosit)

Faina se amesteca cu praful de copt, sarea, migdalele macinate condimentele. Untul se bate cu zaharul brun si apoi se pun si ouale. Cel mai simplu este intr-un robot de bucatarie: se mixeaza pana se amesteca zaharul cu untul, apoi se pun ouale si se mai mixeaza 30 de secunde. Se pune si amestecul de faina si migdale macinate si se incorporeaza. Nu se amesteca foarte mult, cat sa se lege bine aluatul. Nu trebuie framantat prea mult si prea tare pentru ca se intareste la coacere.

Aluatul se cantareste si se imparte in doua parti egale. Fiecare parte se aplatizeaza si se infasoara in celofan apoi se baga la rece minim 30 de minute, de prefera peste o ora. Se scot bucatile de aluat cu 10 minute inainte de a fi intinse.

Cand sunteti gata, incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius si tapetati o tava intinsa de cuptor cu hartie de copt.

Martipanul se framanta putin, si apoi se amesteca bine cu zaharul pudra, zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie. Puneti cate putin din fiecare si amestecati, apoi iar cate putin din fiecare, ca si cum ati framanta coca pentru paine. Trebuie sa se obtina o masa de martipan care se poate intinde fara mari dificultati. Cand e gata se incorporeaza in ea, tot prin framantare si cojile confiate (sau stafidele daca sunteti ca mine si nu ati apucat coji confiate cand au bagat la Lidl – singurul loc unde se gasesc astfel de lucruri, si asta doar in preajma sarbatorilor de iarna).

Daca folositi si migdale fara coaja pentru ornat, acestea se taie in doua.

Se presara un strat subtire def aina si se intind doua foi de marimea tavii. Se pune o foie in tava, se intinde si martipanul cat foia, lasand doar o margine de 0,5-1 cm libera, de jur imprejur. Se aseaza cea de a doua foaie deasupra si se strang bine marginile intre ele.  Galbenusul se amesteca cu doua linguri de apa se bate bine si se unge cu el suprafata aluatului. Se inteapa cu furculita din loc in loc. Se pun migdalele la distante egale (in jurul lor veti taia frusecurile, ele ramanand in mijlocul fiecaui frusec – eu nu am facut asta pentru ca n-am avut migdale intregi). Se baga la cuptor 40-45 de minute, pana devine aurie. Se scoate, se lasa 10-15 minute, si cat este inca calda se taie in dreptunghiuri. Folositi un cutit bine ascutiti si taiati cu grija, pentru a nu crapa prea tare fursecurile. Si atentie, martipanul din interior va arde ca naiba! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s