Tarta cu ciocolata (cu lapte si neagra)

Este o reteta 2-in-1. Adica o tarta cu ciocolata cu lapte si una cu ciocolata neagra. Crusta este aceeasi la ambele, iar umplutura tine de preferinte (eu le-am facut pe ambele pentru ca nu discriminez). Cea cu lapte este mai cremoasa iar cea cu ciocolata neagra se intareste ceva mai tare. Ambele sunt delicioase.

Din ingredientele de mai jos iese mult aluat fraged, suficient pentru vreo 3 tarte. Daca vreti doar una fie reduceti ingredientele, fie, si mai bine, pastrati restul in congelator si cand aveti nevoie…pac!

Ingrediente crusta din aluat fraged de ciocolata:

  • 450 g faina alba
  • 300 g unt gras de calitate
  • 190 g zahar pudra
  • 25 g cacao neagra
  • 65 g faina de migdale (migdale macinate adica)
  • 2 oua
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita de sare

Amestecati faina cu sarea si cacaoa si faina de migdale. Mixati in robotul de bucatarie rapid untul cu zaharul si ouale plus esenta de vanilie. Daca nu aveti robot faceti asta cu un mixer cu bratele tel. Apoi, tot in robot daca aveti, sau cu mainile daca nu, adaugati faina si mixati rapid, cat sa se incorporeze toate. Nu exagerati pentru ca apoi aluatul se intareste.

Formati un disc gros si dati la frigider o ora. Pentru o tarta avem nevoie de 350 g aluat fraged de ciocolata. Scoateti din frigider la temperatura camerei aluatul necesar cu 10 minute inainte de a face crusta tartei.

Cantitatea de aluat este pentru o forma de tarta de 22 cm, cu marginea de 2 cm. Forma se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt fundul. Aluatul se intinde intr-un cerc gros de 2-3 mm si se aseaza in forma, lasand ridicate margini de 2 cm. Eu am aproximat si am taiat excesul de aluat…si am nimerit😀

Impungeti cu furculita toata baza aluatului si apoi mai bagati la frigider 30 de minute. In acest timp preincalziti cuptorul la 210 de grade.  Puneti o hartie de copt deasupra aluatului de tarta, si umpleti cu fasole sau linte cat mai multa. Procedeul poarta denumirea de copt in orb, si are rolul de a impiedica aluatul sa se umfle.

Se coace astfel 15 minute. Apoi, se scoate din cuptor, se ia fasolea de deasupra, cu tot cu hartie, si se mai lasa la cuptor 5-6 minute. Se scoate si se lasa la racit. Intre timp se face umplutura.

Ingrediente umplutura ciocolata cu lapte (ganache):

  • 240 g ciocolata cu lapte
  • 200 ml smantana de frisca
  • doua galbenusuri
  • 30 g zahar alb
  • 10 g unt taiat cubulete mici

Ciocolata se rupe in bucati. Smantana de frisca se da in fiert impreuna cu zaharul si se ia de pe foc. Se amesteca in ea ciocolata, ca sa se topeasca. Nu se pune toata ciocolata deodata. Cate un sfert din canditate, si dupa fiecare adaugare se amesteca bine pana aproape ca se topeste complet. Se lasa ganache-ul sa se mai raceasca, pana se se simte cald cand este atins, nu fierbinte. Atunci se pune si untul si se amesteca cu grija, pentru a nu incorpora aer, pana se topeste. Umpleti crusta de tarta cu aceasta umplutura si alsati o ora la temperatura camerei, apoi mai bagati 3-4 ore la frigider.

Ingrediente umplutura ciocolata neagra (tot ganache, daar mai negru):

  • 175 g smantana de frisca
  • 175 g ciocolata neagra (74%)
  • o lingurita de cafea solubila
  • 35 g unt taiat cubulete mici

Se da smantana in fiert, se ia de pe foc si se amesteca in ea cafeaua solubila. Se pune si ciocolata in ea sa se topeasca, cate putina deodata, pentru a nu se taia. Inainte de a incorpora untul se lasa sa se raceasca pana ce se simte calda, nu fierbinte daca este atinsa cu spatele degetului. Se toarna in crusta de tarta si se lasa o ora la temperatura camerei. Fiind ciocolata neagra, tarta se poate taia de acum. Dupa ce se tine la frigider, este bine ca sa fie scoasa cu o ora inainte de a fi mancata, sa se mai inmoaie umplutura. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s