Pui satay

Satay este denumirea generica a unor frigarui originare din Java, Indonezia si care s-au extins in Filipine si toata Asia de Sud. Carnea poate fi de orice fel, si se fac chiar si din legume sau tofu. La condimentarea carnii este obligatoiu sa se foloseasca turmenic, pentru a fi un satay autentic. De regula frigaruile de pui sau alte pasari se servesc cu un sos de arahide, zis si sos satay. Carnea de berbec, porc, etc. se serveste cu alte sosuri, precum soia, de ananas, etc.

La un preparat asa de raspandit exista si multe variante de condimente, retete de sosuri, etc. reteta folosita de mine este una aromata, iar sosul este unul bogat. Exista si variante de sos mai simple, dar mie imi plac aromele complexe.

Ingrediente pui:

  • 600 g piept de pui
  • un catel de usturoi zdrobit
  • un ardei iute tocat fin (optional)
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • o lingura miere fluida
  • o lingura turmenic
  • o lingurita sos de soia
  • o lingurita sos de peste
  • un praf generos de piper

Ingrediente sos satay:

  • 150 g unt de arahide
  • 200 ml lapte de cocos
  • o lingurita miere lichida
  • un catel de usturoi zdrobit
  • jumatate de ceapa tocata
  • 1/2 ardei iute tocat (sau unul intreg daca iti place iute)
  • o lingurita sos Worcestershire
  • putin sos de peste
  • piper
  • sare daca e nevoie

Puiul se taie fasii lungi, si subtiri. Restul de ingrediente se amesteca si apoi se adauga si carnea. Se lasa la marinat minim 4-5 ore, de preferat peste noapte. Scoate carnea din marinata si intinde cate o fasie de carne de-a lungul unor bete pentru frigarui. Fasiile de carne trebuie sa fie cat mai drepte, sa nu atarne pe frigaruie.

Frige-le pe o tigaie antiaderenta, sau mai bine pe un gratar cu carbuni. Se servesc cu sosul de satay, care se face dupa cum urmeaza. Apropo, sosul se poate face cu o zi inainte si tinut la rece.

Se incinge o lingura de ulei si se caleste in ea ceapa si ardeiul iute. Spre final se pune si usturoiul pisat. Cand ceapa e gata se pune peste ea untul de arahide amestecat cu restul de ingrediente. Se amesteca continuu pana ce sosul se leaga si se pune sosul intr-un blender. Se paseaza; si asta e tot!

Frigaruile se pun langa sos. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s