Tzatziki

Tzatziki este o salata greceasca, care seamana foarte mult cu un sos gros. Este simplu, racoritor si sanatos. La baza are iaurtul grecesc. Nu se poate prepara cu alt tip de iaurt, este musai sa fie cel grecesc altfel nu iese tzatziki. Iaurtul grecesc este un iaurt scurs de zer, mai putin acru si foarte consistent. Are un continut caloric mai mic decat cel clasic si mai multe proteine.

Cat am fost in Grecia, in fiecare dimineata mancam iaurt grecesc plus diverse, si la fiecare masa de pranz si seara se gasea si niste tzatziki. Da, are usturoi, dar la cat de bun este nu-mi pasa daca apoi deranjam pe unii interlocutori😀. Merge alaturi de…practic orice! Grecii il puneau in gyros, sau il serveau ca aperitiv. Eu l-as fi mancat si de pe mana!

Ingrediente:

  • 500 g iaurt grecesc
  • un castravete mare, curatat de coaja si ras pe razatoare mare apoi stors bine de apa (sau putin peste jumatate dintr-un castravete Fabio)
  • 2-3 catei de usturoi, pisati fin (sau mai mult daca va place „heavy on the garlic”)
  • 1-3 linguri zeama de lamaie (tot dupa gust)
  • 4-5 linguri ulei de masline cat mai bun
  • sare si piper alb dupa gust
  • 1-2 lingurite de marar tocat fin sau de menta tocata fin (optional)

Am vazut ca mai toate retetele folosesc menta sau/si marar. Acolo nu am mancat nicaieri unde sa aiba si cele doua ierburi in componenta! Acestea fiind spuse, tzatziki se prepara extrem de simplu. Doar se amesteca ingredientele. Intai iaurtul cu uleiul, apoi restul, cu miscari usoare si blande! La final se stropeste foarte generos cu ulei de masline (calitate cat mai buna) si se orneaza cu masline si/sau rondele de castravete.

Exista si un truc pentru a iesi un tzatiziki cat mai consistent, dar dureaza ceva. E legat de castravete si mai exact continutul acestuia de apa. Trebuie stros cat mai bine pentru a nu strica consistenta sosului. Asa ca, daca e timp, este recomandat sa se sareze usor castravetele ras, si sa se lase la scurs intr-un tifon sau strecurastoare fina, si din cand in cand sa se mai apese pe el pentru a mai scurge din apa. Cel mai bine este sa se lase asa la frigider, peste noapte…pus intr-o strecuratoare si intr-un castronel…unde sa se scurga! Dar daca pofta e mare si vrei tzatziki ACUM e suficient sa stroci bine de tot castravetele ras, cu mainile!

Cum spuneam, poti pune tzatziki pe orice vrei! Pofta buna!

2 gânduri despre &8222;Tzatziki&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s