Tabbouleh

Tabbouleh este un fel de salata libaneza facuta din bulgur, patrunjel, rosii, ceapa si asezonata cu ulei de masline si zeama de lamaie. Bulgurul este un grau spart prefiert, o varianta de grau tare. Este un ingredient des intalnit in bucataria orientala. A inceput sa se gaseasca si la noi, mai in toate magazinele mari.

Tabbouleh a luat nastere in regiunea Zahlé, in Libia. La inceput era o salata cu mult bulgur si ceva patrunjel, dar cu timpul proportiile s-au schimbat, patrunjelul fiind pus din ce in ce mai mult. Pe masura ce societatea a prosperat si nu mai era asa multa foamete, nu mai era nevoie de preparate care sa dea asa multa energie. Cand preparatul a ajuns in bucataria internationala s-a transformat in ceva cu si mai mult patrunjel.

Totusi, cred ca nu acesta este spiritul Tabbouleh. Reteta de fata am gasit-o in cartea unui imigrant libanez, care se pare ca ar fii varianta moderna a acestei salate, dar care este servita in Libia si alte tari orientale, nu cea occidentala, excesiv de verde!

Ingrediente:

  • 115 g bulgur preparat conform instructiunilor dupa ambalaj si scurs bine
  • sucul de la 1-2 lamai medii (depinde cat de acra va place)
  • 4 rosii taiate cubulete
  • 50 g patrunjel tocat (eu am pus o legatura si putin cu tot cu tulpini; tulpinile au un gust foarte pregnant, asa ca puteti folosi doar frunzele de la doua legaturi)
  • 2 cepe mici taiate fin sau 4 cepe verzi taiate tot fin
  • o mana de frunze de menta tocate fin (optional)
  • 100 ml ulei de masline extravirgin
  • sare si piper dupa gust

Amesteca bulgurul cu zeama de lamaie si rosiile. Lasa 30 de minute pentru ca bulgurul sa absoarba lichidele. Amesteca cu grija restul de ingrediente, sarand si piperand la final. Asta este tot. O salata hranitoare si delicioasa. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s