Granita de lamaie

Din nou retete italienesti! Incep sa imi placa din ce in ce mai mult (retetele nu italienii!). Pentru ca afara se topeste asfaltul de cald ce este, nu strica ceva racoritor. Si nimic nu este mai racoritor decat granita de lamaie. Granita este un desert semi-inghetat care are la baza apa si zahar! Atat de simplu!

Granita este raspandita in toata Italia, dar isi are originile in Sicilia. Textura de granita poate varia mult, si se spune ca in Sicilia difera de la oras la oras. Poate fi grunjoasa sau cremoasa aproape ca un sorbet (si tot ce exista intre). Totul tine de cat se fierbe siropul de zahar si tehnica de congelare. Cu cat se amesteca mai putin (sau deloc) in ea cand se congeleaza cu atat iese mai grunjoasa. Si cu cat se fierbe siropul mai putin cu atat iese mai grunjoasa pentru ca nu scade foarte mult.

Exista multe sortimente de granita, dar cea clasica este cu lamaie sau protocale! Fiind vara, am zis „lamaie sa fie”. Somitatea s-a strambat, a protestat, dar intr-un final s-a resemnat!

Ingrediente:

  • 500 ml apa
  • 300 g zahar
  • 400-500 ml zeama de lamaie (in functie de cat de intens va place gustul)
  • coaja de lamaie

Puneti apa si zaharul intr-o cratita, si cratita pe foc mediu. Cand incepe sa fiarba dati focul mai mic, si fierbeti 10-15 minute, pana cand se dizolva zaharul si scade putin lichidul. Puteti lasa pana la 25 de minute daca doriti o textura mai cremoasa. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.

Strecurati zeama de lamaie printr-o sita fina si puneti-o peste siropul de zahar. Amestecati bine de tot. Puneti la rece 30 de minute, amestecand din cand in cand. Puneti si coaja rasa de lamaie, amestecati si apoi bagati la congelator. Amestecati din ora in ora cu o furculita. Daca vreti o textura mai grunjoasa, amestecati doar de 1-2 ori. Daca vreti mai fina amestecati de 4-8 ori. Se poate pune si la aparatul de gheata, caz in care va iesi o granita cremoasa. Dar aveti grija sa nu inghete prea tare!

Impartiti in 4 pahare si serviti! Este un desert extrem de racoritor pe arsita de afara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s