Burger dublu Black Angus

Iar hamburgeri! Incep sa cred despre mine ca sunt gurman!😀 Deci, sa o spun de la inceput: carnea pentru burgeri am luat-o deja tocata si formata, adica am luat chiftelele de hamburgeri deja facute. Sunt din carne black angus, si in afara de carne tocata contin doar sare. Se gasesc la Metro, la carnuri congelate. Un pachet de 12 chiftele de 100 g fiecare costa cam 24-25 de lei (acum poate mai putin dupa ce a scazut TVA-ul). Pentru cei care nu stiu, Black Angus este un tip de vite scotiene, crescute special pentru carne. Din ce am inteles se cresc si pe la noi, pe langa Sibiu. Sunt crescute pe pasuni, nu in regim industrial. Adica au o viata buna, de vita normala..se plimba, fac muuu, mananca iarba, le mai alearga un caine…! Lucru foarte important pentru calitatea carnii (cinic, dar asa este) si important (cred eu) si moral, pentru ca nu chinui animalul in custi si il pui sa manance furaje, hrana nespecifica speciei. Si daca nu prea esti interesat de hrana lor ci doar ce gust au pe farfurie, afla ca hrana determina calitatea carnii si cat de sanatoasa este. Carnea de vita crescuta cu iarba in mod natural este plina de omega-3; cea de la vite crescute in regim industrial, cu furaje si alte nebunii, contine omega-6 si compusi nocivi. BIG DEAL!

Dar deviez. Ideea, din punct de vedere strict culinar, este ca black angus este o carne net superioara fata de carnea de duzina din comert. Daca puteti face rost de carne de black angus si vreti sa preparati voi chiftelele de hamburgeri, aveti nevoie de piept de vita, pe care il tocati prin sita mica si il amestecati cu sare. Formati apoi chiftele de 100 g. Desigur puteti folosi si vita normal, dar gustul sigur nu este acelasi!

In rest, am facut eu sosurile si condimentele! Chiar si chiflele! Asa ca, sa dam drumul festinului!

Ingrediente pentru un singur burger:

  • doua chiftele de burger black angus de 100 g fiecare
  • doua linguri de condiment barbeque (reteta urmeaza)
  • 40 g sos barbeque (reteta urmeaza)
  • o chifla de hamburger
  • unt cu usturoi (reteta urmeaza)
  • doua felii subtiri de branza chedar
  • doua felii subtiri de bacon fript pana devine crocant
  • 1-2 felii de rosii de grosime medie
  • cateva felii de castravete proaspat
  • inele de ceapa cruda sau ideal ceapa murata
  • salata tocata fin sau varza rosie tocata fin

Inainte sa dau restul de retete pentru sosuri si condimente, spun cum se face burgerul. Se pregatesc toate ingredientele. Chifla de hamburger se taie pe jumatate. Chiftelele de hamburger se apasa usor in mijloc, pentru a face o adancitura sa nu se umfle cand se frig. Se incinge o tigaie non aderenta, bine, bine, bine de tot. Se pune cate 1/2 lingura de condiment barbeque pe o singura parte a chiftelor de hamburger. Se pun la fript, cu partea condimentata in jos. Deasupra lor se presara alta 1/2 lingura de condiment. Se frig cate 3 minute pe fiecare parte (ies mai in sange, asa cum ar trebui sa fie  mancata vita black angus – puteti sa ii tineti si mai mult, dar se vor usca prea tare!). Se pune pe fiecare chiftea cate o felie de branza chedar, si se acopera burgerii cu folie de staniol, 30 de secunde, cat sa se topeasca branza. Spre finalul coacerii burgerilor se pun pe o tigaie incinsa si cele doua parti ale chiflei. Se tin cam 40 de secunde pe fiecare parte. Se scot, si se ung cu unt cu usturoi, din abundenta. Se pune putin sos de barbeque, chifteaua de burger, iar putin sos, cealalta chiftea de burger, iar putin sos si se termina cu cele doua felii de bacon si legumele. Poti infige prin mijloc un bat de frigaruie pentru a il tine intact. Se pune pe farfurie cu cartofi prajiti si eventual putin sos barbeque langa! Si acum sa trecem la celelate retete.

Unt cu usturoi:

  • 115 g unt gras la temperatura camerei
  • doi catei mari de usturoi, pisati bine
  • o lingura patrunjel tocat fin
  • o lingurita sos worchester
  • o lingurita coaja de lamaie proaspat rasa
  • cate un praf de sare si piper negru

Se amesteca toate ingredientele viguros, cu o lingura de lemn. Se refrigereaza untul si se aduce la temperatura camerei inainte de a fi folosit.

Condiment barbeque (se obtin 150 g):

  • o lingura sare
  • doua linguri boia dulce
  • o lingura piper negru macinat fin
  • o lingurita (sau mai mult) pudra chilli
  • o lingurita usturoi granulat
  • o lingurita ceapa uscata pisata fin

Se amesteca bine toate ingredientele!

Sos barbeque (se obtin 400 g):

  • 480 g ketchup de cat mai buna calitate (hellmann’s imi place mie)
  • 120 ml sos worchester
  • 120 ml otet de mere
  • 60 ml apa
  • doua linguri condiment de barbeque
  • 1/2 lingurita sos Tabasco iute
  • un catel de usturoi pisat

Se amesteca toate ingredientele si se pun pe foc mediu. Se amesteca des si cand da in fiert se reduce focul la minim, si se tine 30 de minute, amestecand ocazional. Se lasa la racit!

Cam asta este povestea cu hamburgerul meu dublu de Black Angus. Desigur, si somitatea si-a primit partea, dar ea a avut un hamburger pe masura ei, adica portie mica (dupa cum se poate vedea si in una din poze. Pofta buna, si as spune sanatate, dar sa nu ne pacalim: cartofi prajiti, grasimi si carbohidrati…nu e niciodata o idee buna! Dar macar nu are E-uri si alte ingrediente facute in laboratoare!🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s