Creme brulee

Ah, faimoasa creme brulee! Un desert mai clasic frantuzesc nici ca se poate. La noi este des confundata cu crema de zahar ars, care este de fapt creme caramel. Seamana, dar rasare doar putin! Asadar, creme brulee, sau crema de vanilie arsa, in traducere „libertina”!😀 este o crema de oua intarita si peste care se pune un strat de zahar caramelizat. Se face in portii individuale, in vase mici termorezistente, numite ramekinuri.

Asa ca sa ne frantuzim oleaca!

Ingrediente:

  • 500 ml smantana dulce, de frisca (nu vegetala, smantana pe bune, din lapte de la vaca de face muuuuu!)
  • 5 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • un praf de sare
  • extract de vanilie dupa gust
  • zahar brun pentru caramelizat

Punem jumatate din zahar in smantana si smantana pe foc. Amestecam sa se dizolve zaharul si aducem la punctul de fierbere, dar o luam de pe foc inainte sa inceapa sa fiarba. Preincalzim cuptorul la 140 de grade celsius.

In acest timp amestecam galbenusurile cu restul de zahar si praful de sare. Se bat galbenusurile pana se umfla si se albesc. Se adauga si vanilia. Se pune peste crema fierbinte, dar nu toata deodata, ci cate o lingura, amestecand continuu, pana se infierbanta si amestecul de oua. Daca am pune totul deodata, ouale s-ar incruda instant.

Compozitia o punem in 4-5-6 ramekinuri in functie de marimea lor. Punem ramekinurile intr-o tava, si umplem tava cu apa fierbinte pana la jumatatea ramekinurilor. Dam la cuptor pentru o ora, o ora si 10 minute. Scoatem formele din cuptor, le lasam sa se raceasca complet si apoi le dam la frigider pentru minim 5 ore, de preferat peste noapte.

Inainte de a le servi presaram un strat moderat de zahar brun peste crema si il ardem cu arzatorul pana se caramelizeaza, devine maroniu si se intareste. daca nu aveti arzator, incingeti grilul de sus al cuptorului la maxim, si bagati cat mai aproape de el ramekinurile presarate cu zahar brun. lasati 1-2 minute si..voila! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s