Osso buco cu risotto milanese

Italia din nou! Ma rog, nu am vazut Italia, dar macar am gustat-o prin preparatele cu specific italian dupa care sunt innebunit! Si asta este o alta monstra de maiestrie italiana in ale gatitului. Osso buco inseamna os in gura, si vine de la bucata de pulpa de vitel cu tot cu os (la noi se numeste rasol de vita). Este practic o sectiune groasa din piciorul de vita.

Reteta este milaneza si in mod traditional se serveste alaturi de orezul specific zonei (asa cum am si facut!). Risotto milanese este un risotto cu sofran. Cica reteta originala este fara sos de rosii, asa ca m-am conformat. Preparatul de fata are numele complet osso buco in bianco!

Cat despre risotto milanese ce sa spun, este delicios ca fel in sine. Contine sofran, cel mai scump condiment din lume, asa ca e costisitor! Risotto, ca sa fie risotto, trebuie sa curga, dar sa fie bobul tare. Am vazut ca unii il fac mai uscat, altii mai fluid, asa cum l-am facut eu. Habar nu am care este cel corect, cum spuneam nu am mancat in Italia. Ideea e ca mie mi-a iesit fluid si cremos, si al dente! Tot ce pot spera este sa fie bine. Delicios a fost cu siguranta!

Ingrediente osso buco (4 persoane):

  • 4 bucati de cate 5 cm de pulpa de vitel cu os (rasol de vita)
  • putina faina alba
  • 6 linguri ulei de masline
  • o ceapa mare, tocata marunt
  • doi morcovi taiati cubulete mici
  • 3 tulpini de apio sau o cantitate echivalenta de tulpini de telina, taiate marunt
  • 4 foi de dafin
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 L supa limpede de vita sau apa fiarta cu un cub de supa de vitel
  • 4 frunze de salvie
  • un fir de rozmarin
  • coaja rasa de la o portocala
  • sare si piper

Carnea se da prin faina si apoi se presara pe ea sare si piper. Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare si prajiti carnea cate 5-6 minute pe fiecare parte. Daca este nevoie, faceti asta in transe, punand intai jumatate din ulei si jumatate din carne. Dati carnea deoparte.

In aceeasi tigaie adaugati ceapa, morcovul, telina si foile de dafin si caliti pana se inmoaie ceapa, in jur de 8 minute. Turnati vinul si lasati sa se evapore mare parte din el. Adaugati carnea, supa, salvia, rozmarinul si coaja de portocala. Dati in clocot, apoi acoperiti si gatiti la foc mic o ora si jumatate, poate chiar doua, pana cand carnea este moale. Daca amestecul se usuca prea tare mai adaugati supa din cand in cand. Potriviti cu sare si piper la final.

Ingrediente risotto milanese:

  • 2 L supa limpede de pui sau vita
  • 4 linguri ulei de masline
  • 100 g unt
  • o ceapa tocata marunt
  • 280 g orez de risotto (arborio, carnaroli, vialone)
  • 1 g de fire de sofran
  • 50 g parmezan proaspat ras
  • sare si piper macinat fin

Sofranul se parjeste usor intr-o lingura de inox, si cand se raceste se face pudra. (atentie sa nu il ardeti ca e tare scump!). Dati supa in fiert si lasati sa fiarba usor de tot. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare, apoi adaugati jumatate din unt. Caliti ceapa cam 5-7 minute, pana se inmoaie. Adaugati orezul si amestecati constant 1 minut, apoi incepeti sa turnati supa. Aceasta se toarna polonic cu polonic, fara a inunda orezul. Inainte de a turna urmatorul polonic asteptati sa se absorba toata si in acest timp amestecati constant, usor. Dupa cam 10 minute adaugati si pudra de sofran si continuati sa amestecati adaugand supa. Cand orezul devine al dente, adica e facut dar totusi crocant in mijloc, se adauga untul ramas si parmezanul. Se ia de pe foc imediat cum s-au pus cele doua, si se amesteca pana se incorporeaza. Se potriveste de sare si piper.

Se pune in farfurie alaturi de osso buco! Pofta buna!

NOTA: Imi cer iertare pentru pozele de proasta calitate, culorile au iesit foarte aiurea, schimbasem becul din bucatarie si..asta a fost rezultatul. Ma pricep mai mult la gatit decat la fotografiat😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s