Cozonac cu Nutella la vatra

Dupa cum se stie (meserie!) mi-am tras cuptor cu lemne la tara! Am facut pizza, tarta alsaciana, sarmale, etc. A venit si timpul cozonacilor! I-am facut pentru Pasti, cu doua zile inainte, pe graba, asa ca nu am avut timp sa pun reteta pentru a „inspira” lumea de Pasti, asa ca nu m-am mai grabit si abia acum am ajuns sa o pun. Probabil ca nu sunt cei mai reusiti cozonaci la vatra, dar inca invat sa lucrez cu un cuptor cu lemne, mai ales cand vine vorba de cozonaci. Lumea a laudat cozonacii si au fost incantati de gust. Singurul lor defect a fost ca au iesit un pic prea bruneti, dar nu incat sa le strice gustul. Si, nici nu au crescut pe cat as fi vrut eu, dar asta din cauza conditiilor in care i-am facut, nu retetei.

A fost foarte frig in incaperea unde am preparat aluatul, si in consecinta nu a crescut la potentialul maxim. Dar tot au fost frumosi si pufosi! Este reteta de cozonacei a mamei, care si ea a luat-o din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, si a modificat-o usor. Sa purcedem!

Fiind vorba de cuptor cu lemne, intai se face focul in cuptorul cu lemne. Este bine sa folositi lemne de fag, pentru ca au o putere calorica mare. Focul trebuie facut cam cu o ora jumatate doua inainte, sau chiar mai mult. Abia dupa ce focul arde bine in cuptorul cu lemne te apuci de cozonaci!

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 60 g drojdie proaspata
  • 200 g unt cat mai gras
  • o lingura generoasa de untura
  • 200 g zahar fin
  • 20 ml rom plus ceva esenta de rom pt mai mult gust
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • o lingurita rasa de sare
  • un plic de zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • umplutura (eu am folosit nutella amestecata cu nuca macinata)
  • albus si mac pentru uns

Intai, camera in care veti prepara cozonacii, sa fie bine incalzita, si cu geamurile inchise, sa nu se faca curent. Apoi, ingredientele sa fie la temperatura camerei, nimic rece.

Se pune intr-un olicica 100 g din faina si se opareste cu lapte clocotit. Laptele clocotit se toarna usor peste faina, amestecand constant, pana se desfac toate cocoloasele. Se rasfira si se lasa sa se racoreasca. Aceasta procedura va avea ca rezultat mentinerea mai indelungata in stare proaspata a cozonacului. Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Cand aluatul e doar caldut, se pune drojdia lichefiata peste si se amesteca bine. Se mai pune lapte caldut daca este nevoie.

cozo text

Maiaua obtinuta se lasa la crescut intr-un loc cald, cam 20 de minute pana isi dubleaza volumul. Se amesteca bine de tot galbenusurile cu sarea, si apoi se pune si zaharul si se freaca. E ceva de munca; se feaca cu o lingura de lemn pana ce se dizolva din zahar si galbenusurile isi dubleaza volumul. Apoi, se amesteca in ele si romul, esentele, zaharul vanilat si cojile rase de lamaie si portocala. Se pune si uleiul si se incorporeaza cu grija.

Cand maiaua a crescut, se pune peste ea compozitia de galbenusuri si se amesteca. Laptele se incalzeste usor si se pune in oala in care au fost frecate galbenusurile. Se spala peretii bine cu laptele, si apoi se toarna si el peste maia.

Restul de faina se cerne si ea in amestecul de mai sus si se incepe framantarea. Si expresia te framant ca pe cozonac…e intemeiata! Cozonacii vor sa fie masati ca sa creasca! Framantatul se face cu pumnul strans, aducand aluatul de pe margine spre mijloc, ca si cum l-ai impaturi. Va fi destul de lipicios, dar trebuie framantat 15-20 de minute, pentru a incorpora aer si a mai „dezlipici” aluatul. In acest timp se topeste untul si se lasa sa fie doar caldut. E bine sa ai un ajutor sa faca asta, tu fiind ocupat(a) sa framanti! 😀

Acum trebuie incorporat untul in aluat. Asta se face prin inmuierea mainii in unt, si apoi framantarea aluatului cu acea mana. Apoi iar se inmoaie in unt, iar se mai framanta aluatul pana se curata mana de unt, si tot asa pana e gata tot untul topit. Dureaza alte 15-20 de minute. Incercati sa nu mai apasati pe aluat dupa ce ati incoporat jumatate din unt. Doar aduceti marginile spre mijloc si apasti usor, Astfel, de vor face acele fasii cand este copt, ca niste benzi care se desprind cand tragi de el!

Cand e gata aluatul se acopera si se lasa la crescut intre 30 de minute si o ora, pana isi dubleaza volumul. In acest timp se pregatesc formele de cozonac. Se ung cu unt, se tapeteaza fundul cu hartie de copt, si se mai unge si hartia de copt cu ceva unt.

Pentru umplutura eu doar am amestecat Nutella la temperatura camerei cu nuca pisata, dupa gust!

cozonac la cuptor cu lemne

Dintr-un kilogram de faina ies cam 3-4 cozonaci mari. Deci, se imparte aluatul in mod egal, in functie de forme. Se ia bucata de aluat si se pune pe o suprafata unsa cu ulei. Se intinde cu mana intr-o foaie groasa. Se unge pe toata suprafata cu nutella, din belsug! Apoi se ruleaza pe latime; cozonacul trebuie sa  ocupe putin peste jumatate din forma de copt (pe inaltime ma refer). Capetele cozonacului se baga dedesupt. Se pune cu grija in forma. Se face astfel pentru tot aluatul. Formele se acopera si se mai lasa la crescut. In 30 de minute ar trebui sa fie gata. Se ung cu albus de ou. batut usor si apoi se presara cu mac si eventual putin zahar.

Si acum coacerea. Cum spuneam nu stapanesc pe deplin cuptorul cu lemne, dar am o idee. Intai se scoate tot jarul din cuptorul cu lemne. Absolut tot..trebuie curatat perfect. Este ceva chin, lucrand cu temperaturi mari! Apoi, e o arta cand sa bagi cozonacii. Din ce am auzit si citit, temperatura ideala pentru cozonaci este cand bagi mana in cuptor si o poti tine timp de 10-12 secunde (pana numeri repede pana la 20). Sau daca poti tine mana in cuptor cat spui Tatal Nostru, rapid.

Eu cred ca aici a si fost greseala mea, m-am grabit de frica sa nu se duca de tot temperatura. Am bagat cozonacii in cuptor desi nu puteam termina de zis tatal Nostru si sa raman si cu mana in cuptor, si nici pana la 20 nu puteam numara. Ma opream pe la 16. Cred ca daca as mai fi avut rabdare 5-10 minute, era perfect!

Cozonacii se baga in cuptor unul langa altul, si se acopera gura cuptorului. Nu se umbla primele 20-25 minute. Dupa aceasta perioada va uitati la ei, si daca sunt prea rumeniti ii puteti acoperi cu hartie de copt (pur si simplu puneti peste, o foaie mare). Se pot si intoarce daca este nevoie si nu se coc uniform. Trebuie sa stea in cuptor in total 50-60 de minute.

Se scot, se lasa 5-10 minute in forme, culcate pe o parte. Se trece cutitul pe margiena formei, apoi se scot cozonacii din ea si se lasa culcati pe o parte. Se acopera cu prosoape de bucatarie (de bumbac gros) si se lasa asa pana se racesc complet. Trebuie acoperiti pentru a nu face condens, caz in care devin cleiosi. Not good! Se mananca cu pofta la sarbatori, ocazii sau ca moft! Pofta mare si sanatate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s