Friptura de vita marinata in piper, bere si usturoi cu cartofi copti si sos de hrean

O masa intr-o reteta. Fel principal cu garnitura si tot tacamul. Eventual poti pune o salata langa si ai o masa de zile mari! Nu este greu de facut, nici ingredientele nu sunt pretentioase, asa ca, incurajez pe toata lumea sa o incercre.

Marinata de fata are un gust robust, care merge de minune cu carnea de vita. Pe langa ca ii da savoare, aceasta marinata fragezeste si carnea.

Ingrediente friptura:

  • 4 bucati de vrabioara de aproximativ 175 g fiecare
  • doi catei de usturoi
  • 120 ml bere neagra (stout de preferat)
  • 2 linguri zahar brun muscovado (zahar din trestie, nerafinat si cu o granulatie mai mica – se gasete si la noi, pe cutie scrie raw cane sugar sau molasses sugar)
  • 2 linguri sos worchester
  • o lingura ulei de floarea soarelui rafinat
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • o lingura de piper negru zdrobit grosier

Ingrediente cartofii copti cu sos de hrean:

  • cartofi in coaja, spalati foarte, foarte, foarte bine
  • 3 linguri hrean ras
  • o lingura otet alb
  • o lingurita miere
  • putina sare
  • 150 ml smantana cat mai grasa si groasa (in mod normal se foloseste smanatan dulce groasa – double cream – dar la noi nu exista asa ceva)

Intai se pune carnea la marinat. Se aseaza bucatile de vrabioara intr-un vas suficient de inalt si se amesteca restul de ingrediente, cu exceptia boabelor de piper. Se intorc bucatile de carne pe toate partile, si se lasa la marinat in frigider, minim 2-3 ore, ideal peste noapte.

Cand e timpul sa preparati carnea, se scoate inainte cu cel putin o ora de la rece. Apoi, se scot bucatile de vrabioara din marinata si se presara piperul peste ele, pe ambele parti, apasandu-l in carne. Marinata se pastreaza. Se incinge o tigaie cu fundul gros. Eu am folosit una de fonta. Se poate face si pe gratar de carbuni, daca aveti aceasta optiune. Focul trebuie sa fie puternic, si in cazul tigaii, se lasa fara ulei pe foc cam 3-4 minute pana se incinge extrem de bine. Se pune carnea, si se frige 3-6 minute, in functie de cat de in sange sau nu le vreti. Le puteti frige si mai mult daca va place carnea extrem de bine facuta, dar eu personal o prefer medie spre in sange. In tot acest timp se ung din cand in cand cu marinata ramasa. Nu intoarceti foarte des bucatile de carne.

Dupa ce le luati de pe foc, lasati-le 5-10 minute, acoperite cu folie de aluminiu, sa isi traga sufletul. Tineti cont ca in acest timp gatirea va continua de la caldura reziduala.

Cartofii se fac simplu. Se incinge cuptorul la 210 grade, se inteapa cartofii cu fuculita pe toate partile, si se baga in cuptor, pe o tava. Se tin 50-60 de minute.

Sosul de hrean se face la fel de usor. Se amesteca bine toate ingredientele, punand la final smantana. Se baga la rece 30-60 de minute pentru a se infuza aroma hreanului in smantana.

Se pune pe farfurie o bucata de vrabioara, un cartof crestat in patru si in cartof sos de hrean, din belsug. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s