Fajita de vita cu smantana acra si guacamole

O masa pe gustul meu! Arome puternice si gusturi intense, care iti baga papilele gustative in coma (de placere). Fajita face parte din bucataria Mex-Tex (mexicana-texana), o bucatarie care desi seamana cu cea mexicana, nu prea rasare. In general, mex-tex e un fast food cu specific mexican. dar mai are si cateva scapari, precum fajita. La baza are o mancare nord-mexicana, carne de pe burta vitelor, ceva mai tare, sevita cu lipii (tortillas).

Fajitas se poate face din orice carne, taiata fasii si servita cu trotillas de porumb sau faina. Langa ea se gatesc si ardei grasi si/sau ceapa. Despre guacamole am mai scris, este ceva genial, si smantana completeaza tot gustul.

Ingrediente:

  • 600 g carne slaba de vita (de preferat file)
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 ardei grasi verzi sau galbeni
  • o lingurita de chimen macinat
  • 1/2 lingurita de chilli iute
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • sare si piper negru
  • 3 linguri ulei de masline
  • 6-8 tortilla din grau
  • 6-8 linguri smantana acra

Pentru guacamole:

  • doua avocado coapte
  • zeama de la o limeta (mai multa sau mai putina dupa gust)
  • un catel de usturoi curatat si pisat
  • 1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat fin
  • o salota sau ceapa mica, tocata fin
  • doua rosii micute cat mai copate, tocate marunt
  • o mana frunze de patrunjel tocate marunt

Taie carnea de vita pe lung, fasii subtiri. Ardeii taiei in fasii lungi si de grosime medie.

Amesteca condimentele: chimenul, boiaua iute si dulce, piperul si sarea. Jumatate din amestec punele peste carne si amesteca bine. Restul de condimente pune-le peste ardei, impreuna cu o lingura din uleiul de masline, si amesteca bine. Lasa carnea si ardeii la marinat 1-2 ore, la temperatura camerei.

Inainte de a prepara termic carnea si ardeii, Fa guacamolele. Taie avocado pe din doua, scoate-le samburii si scobeste pulpa. Pune peste zeama de limeta si zdrobeste totul cu o furculita, sau intr-un mojar mare de gresie. Nu zdrobi prea tare, lasa bucati de pulpa pentru textura. Pune si restul de ingrediente, zdrobeste-le si pe ele foarte usor, sareaza si pipereaza dupa gust si pune guacamole deoparte.

Intr-o tigaie incapatoare sau un wok incinge restul de ulei de masline. Cand este foarte incins soteaza ardeii pana se inmoaie usor, apoi adauga fasiile de carne. Lasa pe foc mare 2-3 minute, pana ce carnea este bine patrunsa dar ramane frageda. Amesteca des.

Serveste imediat cu tortillia tinuta cate 10 secunde pe fiecare parte intr-o tigaie incinsa, fara ulei. Pune pe tortilla putina carne si ardei, o lingura sau doua de smantana acra si ceva guacamole. Ruleaza si serveste cu bucati de lamaie sau limeta! Pofta buna!

P.S.: Tortillas le-am facut tot eu. Am amestecat 250 gr de faina cu 60 gr untura de porc si un varf de lingurita de praf de copt. Am pus apa cat sa rezulte un aluat moale si usor lipicios. Am lasat aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi am intins lipii subtiri, cam de 2-3 mm. Se prajesc intr-o tigaie extrem de incinsa, fara ulei, cate 20-30 de secunde pe fiecare parte. Nu le lasati prea mult pentru ca se intaresc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s