Hummus

Hummus este un fel de fasole batuta a arabilor. Si a evreilor, care au preluat-o de la arabi. Este o pasta pe baza de naut, in care se pune si tahina (pasta de susan). Numele original arab este ḥummuṣ bi ṭaḥīna. exista dispute intre arabi si evrei despre cine face cel mai bun hummus si care tara sa adopte hummusul ca mancare nationala (de parca nu aveau destule pe care sa se certe). Dar, indiferent de dispute, raman faptele: hummusul este unul din cele mai bune si versatile preparate din bucataria orientala.

Pe mine m-a cucerit de la prima imbucatura. Merge combinat cu carnuri, dar poate fi si o masa in sine, alaturi de legume si lipii sau paine. Este sanatos, se face relativ usor si poate fi pastrat in frigider pentru o gustare mereu la indemana. Ce sa nu iti placa? se poate face cu naut uscat sau cu naut de la conserva!

Ingrediente:

  • 250 g naut (sau 400 g naut din conserva)
  • 4 linguri tahina
  • 3 linguri ulei de masline de cea mai buna calitate
  • zeama de lamaie (2-4 linguri sau mai mult, dupa gust)
  • un catel zdrobit de usturoi
  • sare si piper
  • un praf generos de chimion pisat (optional)
  • cateva boabe de naut fierte
  • ulei de masline, pentru servit

Nautul se lasa la inmuiat peste noapte, in apa rece cu o jumatate de lingurita de bicarbonat. Daca folositi de la conserva, se trece direct la desfacerea ei😀. A doua zi, nautul se scurge si spala sub jet de apar rece si se pune cu apa rece intr-o oala. Se fierbe o ora jumatate, din momentul in care da in fiert. Se pastreaza o cana mare din lichidul in care a fiert. Restul se scurge si nautul se clateste putin. Tot acum se desface conserva de naut, pentru cei care prefera aceasta varianta. Se scurge si nautul din conserva, se spala bine, si se fierbe 10 minute. Si in acest caz se pastreaza apa de la fiert.

Se face nautul pasta cu un blender de mana; puneti si foarte putina apa (cea pastrata) Se adauga si tahina, usturoiul, sarea, piperul si chimionul. Se mai paseaza pana este foarte fin adaugand apa daca amestecul pare prea uscat. Se pune si uleiul de masline, se omogenizeaza totul perfect si se mai potriveste cu apa daca e nevoie. La final se adauga zeama de lamaie, dupa gust.

Se pune in farfurie, se face o adancitura in mijloc in care se pune ulei de masline si boabe de naut. Pe deasupra se presara boia dulce. Se poate presara si patrunjel tocat si se poate servi cu diferite feluri de legume. Pofta buna!

Un gând despre &8222;Hummus&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s