Tahini

Tahini sau tahina este o pasta facuta din susan macinat, amestecat cu ulei de masline. Are un gust puternic, usor amarui. Este absolut geniala, si este o componenta de baza in bucataria orientala. Probabil cel mai cunoscut preparat la care se folsoeste este hummusul (despre care voi vorbi curand). Dar se poate folosi in multe alte retete, fiind ingredientul de baza la sosul tahini, unul din sosurile care se pune la shaorma (cea originala, nu adaptarea romaneasca ).

Pasta tahini este facuta din seminte de susan cu ulei, sosul contine si zeama de lamaie, usturoi, putina apa pentru a il subtia, daca este nevoie si eventualele condimente.

Se gaseste si la noi in comert, dar este foarte usor de facut in casa. Ca ustensile ai nevoie doar de un blender vertical si un bol. In rest contine seminte de susan si ulei de masline (de cat mai buna calitate).

Cantitatile ar fi cam astea:

  • 150 g seminte de susan
  • 40-100 ml de ulei de masline (in functie de cat de groasa sau subtire doriti sa fie tahina)
  • un praf de sare

Se rumenesc la foc mic semintele de susan, intr-o tigaie non aderenta, fara pic de ulei., Atentie sa nu le ardeti, nici macar sa se schimbe prea tare la culoare. Doar cat sa iasa aroma; cel mai bine amestecati continuu cat sunt pe foc. Apoi se pun semintele intr-un bol de bucatarie, nu foarte mare, dar nici prea ingust, pentru a le putea zdrobi cu blenderul fara sa sara in toata partile. Puneti si ulei, putin cate putin si mixati pana ce totul devine o pasta omogena.

Daca vreti sos, amestecati pasta de mai sus cu zeama de lamaie, usturoi zdrobit, sare si eventual apa, pentru a obtine consistenta dorita.

Pasta tahini se poate pastra in frigider 3 luni de zile, si retetele in care sa o folositi sunt multe! Pofta buna!

6 gânduri despre &8222;Tahini&8221;

  1. Pingback: Hummus | Flavmania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s