Tarta de lamaie cu caciulita de bezea

Revin la o veche preferata a mea..tarta cu lamaie. Am mai facut tarta cu lamaie. De fapt, reteta este in mare aceeasi, doar ca am facut altfel aluatul fraged dulce (o metoda mult mai buna si cu un rezultat mult mai gustos) si am folosit si albusurile ramase, creand o caciulita de bezea. Astfel, am obtinut tarta perfecta de lamaie…in opinia si dupa gustul meu! here we go! Ingrediente aluat fraged dulce pentru o forma de tarta de 20 cm:

  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 72 g zahar tos
  • un ou mediu
  • 200 g faina
  • 3 sferturi lingurita sare
  • o lingura de apa rece (daca este nevoie)

Se pun untul, sarea si zaharul intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana se omogenizeaza. Se pune oul si se mai amesteca 25 de secunde. Se pune faina si sarea si se mai mixeaza cateva secunde, pana se leaga aluatul. Nu amestecati prea mult, pentru ca se intareste aluatul. Daca aluatul pare prea uscat se pune si lingura de apa rece. Se rastoarna pe o suprafata pudrata cu faina si se framanta scurt si rapid, cu mainile cat mai reci pentru a nu topi untul. Se framanta cat sa fie compact. I se da forma de disc si se pune la rece 30 de minute.

Ingrediente umplutura:

  • doua oua mari
  • 4 galbenusuri mari
  • 180 g zahar tos
  • 200 ml smantana dulce grasa
  • zeama de la doua lamai (mari sau medi, in functie de cat de acra va place)
  • cele 4 albusuri ramase de la gabenusurile de mai sus
  • 200 g zahar tos

Se intinde aluatul pe o suprafata pudrata cu faina si se tapeteaza cu el forma de 20 cm, atat fundul cat si marginile pana sus. Se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius. Se lasa aluatul sa se odihneasca la rece 20 de minute, intins in tava. Se acopera aluatul cu hartie de copt si deasupra se pun boabe de fasole sau orez, pentru a presa aluatul si a nu ii permite sa se umfle. Se numeste coacere in „orb”. Se coace astfel 15 minute – 18 minute, apoi se inlatura hartia si fasolea si se mai baga 5-7 minute la cuptor, pana aluatul devine usor auriu. Se reduce temperatura la 140 de grade celsius. In tot acest timp se freaca ouale, galbenusurile si zaharul, foarte putin cam 1 minut, cat sa se amestece. Se incoporeaza si smantana si la final zeama de lamaie care va ingrosa usor compozitia. Se toarna jumatate din compozitie in forma de tarta. Se pune forma pe gratarul de jos al cuptorului, si trage gratarul jumatate afara si se toarna si restul de compozitie in forma. Asta se face pentru a umple pana sus forma, fara a risca sa versi cand o pui in cuptor atat de plina. Se impinge cu grija gratarul in cuptor si se coace tarta o ora- o ora si 10 minute, pana ce umplutura se ingheaga; in mijloc poate ramane o parte ceva mai moale. Se lasa tarta sa se raceasca complet si de preferat se tine la frigider peste noapte. Dupa ce s-a asezat complet tarta si poate fi taiata, se face bezeaua. Se amesteca albusurile cu zaharul si un praf de sare si 2-3 picaturi de zeama de lamaie (sau un varf de cutit de cream of tartar). Se face o baie de aburi (bain marie). Se pun 2-3 degete de apa pe fundul unui vas si se pune pe foc. Ca incepe sa fiarba usor, se pune deasupra recipientul cu albusurile si zaharul, fara ca acesta sa atinga apa care fierbe! Se bate constant cu telul, cateva minute, pana se dizolva zaharul si compozitia se simte calduta cand o atingi cu degetul. Nu trebuie sa se infierbante, ci doar sa fie calduta. Se ia de pe baia de aburi, si se bate la viteza medie cateva minute, cu mixerul. Apoi, se creste viteza si se bate pana se racesc peretii vasului si bezeaua formeaza piscuri tari. Se intinde peste tarta de lamaie, formand piscuri cu o spatula. Pentru un efect frumos, se parleste bezeaua cu un arzator special (se poate folosi si arzator industrial). Sau se baga 2-3 minute sub grilul incins la maxim. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s