Tocanita de carne de vita cu vin rosu

O reteta de iarna, consistenta, care te incalzeste pana in maduva oaselor. Comfort food, cum zic americanii! Carnea de vita se iubeste cu vinul rosu, iar legumele de toamna-iarna au o aroma pamantie, care inveleste carnea. Daca pui la socoteala ca totul este facut incet, la foc mic, pe indelete ca nu e graba pe frigul de afara….rezultatul este unul impresionant!

Ingrediente:

  • 700 g rasol de vita
  • 2-3 linguri faina
  • sare si piper
  • foarte putin ulei de masline
  • 125 g slaninuta afumata
  • doi morcovi mari curatati
  • o telina de circa 600 g, curatata
  • 100 g ceapa alba mica (se va folosi intreaga), curatata
  • cimbru
  • doua foi dafin
  • 175 g ciuperci spalate si taiate in doua pe lungime
  • o lingura pasta de rosii
  • 350 ml vin rosu sec
  • 150 ml fond de vita sau apa
  • o mana frunze de patrunjel tocate (optional)

Se incinge cuptorul la 150 grade celsius. Se taie carnea in bucati mici, cat o inghititura. Faina se amesteca cu sare si piper, si se tavaleste carnea prin ea. Se incinge ulei intr-o tigaie, si se rumesnete carnea in el, la foc mediu pana devine aurie. In functie de marimea tigaii in care rumenesti carnea, poti face asta si in transe. Dupa ce ai terminat cu carnea faci acelasi lucru si cu slaninuta taiata fasii lungi.

Intre timp taie telina si morcovii in cuburi de 2 cm. Pune cuburile peste slaninuta cu ceapa intreaga, cimbrul si foile de dafin si amesteca totul bine. Lasa la foc mediu 5 minute, pana ce incep legumele sa se inmoaie. Adauga si ciupercile si pasta de rosii si soteaza 2-3 minute.

Toarna vinul in cratita si racaie fundul tigaii cu o spatula pentru a depsrinde resturile de pe fund. Adauga supa si da lcihidul in fiert, apoi lasa flacara mica ca sa fiarba totul mocnit, cateva minute, sa mai scada din lichid. Pune carnea intr-un vas cu capac care poate fi bagat la cuptor. Eu am folosit un vas de pamant, secuiesc. Perfect este si o oala din fonta. Pune peste carne si legumele cu lichidul si amesteca totul bine.

Pune capacul si baga la cuptor doua ore si 10 minute. Dupa aceea, indeparteaza capacul si mai lasa 30 de minute la 180 de grade. Merge de minune langa un piure de cartofi si o salata. Eu am avut ca salata varza de Savoia (varza creata adica) sotata in unt. E simplu de facut.

Ingrediente varza de Savoia cu unt:

  • o varza de savoia mica
  • o nuca de unt
  • sare si piper

Varza se toca foarte fin. Se pune intr-o oala cu apa sarata care clocoteste si se opareste doua minute. Se scurge bine varza. Se poate trece pe sub jet de apa rece si se pastreaza pana inainte de servire.

Cand vrei sa o servesti topesti untul, pui varza in el, condimentezi cu sare si piper si amesteci continuu, timp de 2 minute la foc mediu. Se serveste imediat. Pofta mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s