Cornulete cu vanilie (Vanillekipferl)

Ah, Craciunul este aproape! Si ca sa va ajut am zis sa pun si ceva retete de sezon. Astazi, cornulete cu vanilie. Un desert tipic pentru Craciun, provenit din Austria (vanillekipferl in limba „mami” lor) . Si la noi sunt foarte raspandite, dar intr-o forma usor alterata. In esenta sunt biscuiti in forma de semiluna. Se spune ca forma de semiluna a fost data pentru a celebra o victorie impotriva turcilor, a imperiului habsburgic.

Ce conteaza e ca aceste cornulete gustoase striga pur si simplu Craciunnnnnnnnn!!!! Probabil ca exista si modalitati mai usoare de a le face, dar eu am ales metoda traditionala, austriaca, despre care se spune ca este destul de dificila, pentru ca presupune intarirea la rece a aluatului si apoi modelarea sa in forma de covrigei; dificultatea este ca aluatul devine foarte sfaramicios. Trebuie sa recunosc, m-am chinuit ceva. Dar pentru o data pe an, merita!

Ingrediente 80 de bucati:

  • 275 g faina
  • un praf de sare
  • 200 g unt rece
  • 100 g zahar
  • 100 g migdale macinate
  • un galbenus mare
  • 50 g zahar fin (nu pudra)
  • pulpa de la un baton de vanilie

Faina se amesteca cu sarea. Se taie untul bucati si se adauga la faina, impreuna cu zaharul si migdalele. Se framanta totul intr-un aluat sfaramicios. Se pune si galbenusul de ou si se amesteca totul bine obtinand un aluat fraged.  Aluatul se pune intr-o punga pentru congelator. Se intinde aluatul direct in punga, cu sucitorul, formand un dreptunghi de grosimea unui deget. Se lasa la rece peste noapte.

A doua zi se incinge cuptorul la 180 de grade. Tavile se tapeteaza cu hartie de copt. Zaharul fin se amesteca bine cu pulpa de vanilie. Aluatul se scote din punga si se taie pe lung, in trei. Apoi, fasiile se taie de-a latul, pentru un total de 80 de bucati. Se formeaza din fiecare bucata cornuletele, in forma de semiluna. Daca aluatul se sfarama prea tare, framantati in maini fiecare bucata pana devine mai maleabil. Se aseaza cornuletele in tavi, la 2 cm distanta unele de altele.

Se coc tavile pe rand 12-15 minute, pana cornuletele devin usor aurii. Se scot, se lasa 3 minute in tava, si apoi se tavalesc cu grija prin zaharul amestecat cu vanilia. Se pun la racit pe un gratar de bucatarie. Pofta buna si spor la bucatarit pentru Craciun.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s