Prajitura cu mere si struguri

N-am mai scris de mult. Am fost plecat prin tari straine la targuri de Craciun, pentru a fura..pardon, invata mancaruri noi si gusturi bune! Am venit cu multe amintiri, ceva idei culinare si noi orizonturi personale! Cu scuzele de rigoare pentru intarziere o sa pun o reteta tomnatica. Se mai poate face inca, doar ca strughurii sunt ceva mai scumpi acum…noroc ca nu trebuie multi.

Aceasta prajitura a avut maree succes, blatul in special fiind de senzatie. Este un aluat fraged cu praf de copt, dar faptul ca absorabe sucurile de la fructe…innobileaza umila crusta!

Ingrediente forma de tort 28 cm:

  • 500 g faina
  • un plic praf de copt
  • 140 g zahar
  • doua oua
  • 250 g unt si un praf de sare
  • 1 kg de mere cat mai egale si nu foarte mari
  • 150 g boabe de struguri albi
  • 150 ml vin alb demidulce sau dulce
  • o lingura de zahar
  • un praf de scortisoara macinata
  • un galbenus
  • doua linguri zeama de lamaie
  • 70 g zahar pudra

Faina se amesteca cu praful de copt. Se face o adancitura in mijloc, se adauga zaharul, sarea si ouale. Se amesteca. Se taie untul bucatele si se pune si el in castron si se framanta totul bine pana se obtine un aluat omogen. Se tine 20 de minute la rece.

Intre timp se curata merele, se indeparteaza cotoarele si se taie in jumatati. Boabele de struguri se spala. Se amesteca cu vinul alb, merele, lingura de zahar, scortisoara, se pun intr-o cratita si se se inabusa fructele la foc mediu 5 minute. Se lasa apoi cateva minute la racit, tot acoperite.

Se incinge cuptorul la 200 de grade, Trei sferturi din aluat se intind si se tapeteaza forma de tort cu el, lasand o margine inalta de 2,5 cm. Se inteapa cu o furculita. Se coace 10 minute. Se scoate si se pune compozitia de fructe pe blat, cu tot cu lichid. Aluatul ramas se intinde si se acopera fructele cu el, apasand bine, pentru ca forma fructelor sa se vada prin el. Se unge cu galbenusul. Se mai coace prajitura 25-30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Cat este inca calda se unge cu zeama de lamaie amestecata cu zaharul pudra. Pofta mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s