Hamburger cu bacon si sos aioli

Hamburger! Chifteaua nemteasca ridicata la rang de aliment nesanatos de catre americani. Hamburgerul este un sandwich alcatuit dintr-o chiftea de carne tocata (vita de obicei), pusa intr-o chifla cu diferite sosuri si topinguri. Chiar daca este asociat cu fast food-ul si mancarea nesanatoasa, eu cred ca daca e facut in casa, si consumat moderat, un burger este la fel de bun ca orice alta masa. Nu trebuie  musai sa fie acompaniat de cartofi prajiti, asa cum am facut eu. A fost o exceptie, data viitore o sa fac niste cartofi cu rozmarin la cuptor, mult mai potriviti, zic eu. Dar am vrut sa fac o experienta completa de fast food, home made.

In afara de cartofii prajiti, hamburgerul facut in casa contine ingrediente de calitate si il consider destul de hranitor. In ceea ce priveste gustul…”forget about McDonald’s” cum ar spune americanu’. Nu se fac greu, sunt gustosi si satiosi, si ideali pentru o masa cu prietenii! Go for it!

Ingrediente 8 hamburgeri:

  • 1 kg de carne tocata de vita (cel mai bine o tocati voi pentru a fi siguri ca este de calitate – eu am folosit pulpa de vita)
  • o legatura de patrunjel, tocata
  • doi catei mari de usturoi, tocati marunt-marunt
  • o lingura de mustar
  • sare si piper
  • o lingurita de boia
  • o felie mare de paine alba, fara coaja, inmuiata in apa (se pune intr-un castron, si se acopera cu apa – se lasa 5 min)
  • doua linguri ulei de floarea soarelui
  • sos aioli  (puteti folosi jumatate din cantitatea de ulei din reteta, si sa il amestecati cu 1-2 linguri de smantana sau iaurt)
  • doua rosii taiate felii potrivit de groase
  • 8 chifle cu susan
  • felii subtiri de bacon sau sunca de serrano (8-16 felii in functie de marime)
  • 8 felii de branza taiata subtire (de preferat una care se topeste frumos: gouda, chedar, fontina, cascaval, etc)

Carnea tocata se amesteca cu patrunjelul, usturoiul, mustarul, sarea, piperul, boiaua si felia de paine stoarsa de apa si faramitata. Se framanta carnea pana ce toate ingredientele sunt perfect omogenizate. Se imparte in opt bile egale, si din fiecare bila se face o chiftea de hamburger  nu prea groasa. Se unge fiecare chiftea cu putin ulei. In acest moment se pot tine si la rece 30 -60 de minute, sau mai mult, pentru a se inchega si mai bine; dar nu este obligatoriu.

burger text

Se gatesc chiftelele de hamburger cate 5-7 minute pe fiecare parte, pe gratar sau pe o tigaie de teflon, unse cu putin ulei. In functie de preferinte puteti gati mai mult sau mai putin hamburgerul; din experienta va spun ca daca il gatiti prea mult, va iesi putin uscat. Tot pe gratar sau tigaie se frig putin si feliile de bacon sau sunca, pana prind culoare.

Chiflele se taie in doua. La sosul aioli se poate pune optional, 1-2 lingurite rase de boia dulce. Ambele jumatati ale unei chifle se ung cu sos alioli din belsug. Pe felia de jos a chiflei se pune o felie de bacon (sau jumatate de felie daca este foarte mare), apoi chifteaua de hambruger, apoi o alta felie de bacon (sau cealalta jumatate), branza si o felie de rosie condimentata cu sare si piper; se incheie cu capacul chiflei. Burgerul se rumeneste la foc indirect alte 3-5 minute, pana se topeste branza. Eu i-am bagat in cuptorul incins la 230 de grade, raftul din mijloc.

Am pus langa niste cartofi prajiti si….au fost absolut deliciosi! Pofta mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s