Friptura de porc cu salvie pe pat de piure de conopida si sos de mere cu lavanda

Stiu, stiu! Ne-am dat „dreacu”. Denumiri pompoase, high class si alte chestii de iti vine sa ti nasul numai pe sus! Dar din cand in cand trebuie si asa ceva. Mai ales ca dupa ce le faci, iti dai seama ca nu e mare chestie! Toate de aici merg de minune impreuna, mai ales merele cu lavanda si porcul..ulala! Si oricat de complicat ar suna titlul, este simplu de facut!

Ingrediente friptura:

  • 4 bucati cotlete de porc cu os de 250 g fiecare sau bucati de muschi, de circa 200 g fiecare
  • 2 linguri ulei
  • 8-10 frunze de salvie
  • 2 catei mari de usturoi taiati felii
  • sare si piper
  • cateva nuci de unt
  • zeama de la jumatate de lamaie mica

Ingrediente sosul de mere cu lavanda:

  • 4 mere
  • 30 g unt
  • 30 g zahar
  • cateva petale de lavanda uscata

Ingrediente piure de conopida:

  • o conopida medie rupta bucati si spalata
  • putina vegeta
  • doi catei de usturoi decojiti
  • 100 g de iaurt gras
  • o lingura parmezan ras
  • sare si piper

Intai se face piureul de conopida (o descoperire fabuloasa pentru mine), si apoi se tine la cald. Se pune la fiert apa. Cand fierbe se pune vegeta in ea si cateii de usturoi cu conopida. Fierbe 15-20 de minute, pana se inmoaie conopida. Pastreaza o cana de apa in care a fiert conopida, in caz ca este nevoie sa subtiezi piureul (nu ar trebui sa fie nevoie). Pune conopida, usturoiul si celelalte ingrediente in blender si mixeaza pana e gata piureul. Pastreaza in oala, la cald. Nu-i bai daca se raceste oleaca, il reincalzesti usor.

Acum friptura si sosul. Le puteti face simultan, sa fie gata cam in acelasi timp. pentru friptura incalzeste uleiul usor, si pune in el frunzele de salvie si prajestele 30 de secunde, pana devin crocante. Scoate-le cu grija, si pune usturoiul si lasa-l 30-40 de secunde, pana se rumeneste usor. Atentie sa nu se arda. Scoate si usturoiul si pune-l langa frunzele de salvie. Cresteti temperatura la medie, si puneti bucatile de carne in uleiul aromat.Lasati cate 3 minute pe fiecare parte. Puneti untul  si zeama de lamaie in tigaie.  Amesteca sucurile in tigaie, si stropeste cu ele carnea, cu ajutorul unei linguri. Inca cateva minute pana ce este gata si se simte usor ferma la atingere. Luati de pe foc.

In tot acest timp puteti face si sosul de mere. Merele se curata de coaja, se indeparetaza cotoarele si se taie in cuburi potrivite ca marime. Topiti untul intr-o tigaie si adaugati merele, zaharul si lavanda. Lasati pe foc mic-mediu in jur de 10 minute, amestecand din cand in cand, pana ce merele sunt moi, dar nu sa se faca terci! Trebuie sa isi pastreze textura. Se poate adauga putina apa in tigaie daca este nevoie.

Se pune piureul pe farfurie, carnea peste, si se stropeste carnea cu sosul ramas in tigaia in care s-a gatit. Langa se pun merele cu lavanda. Pe deasupra se presara usturoiul si frunzele de slavie crocante. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s