Clatite americane (pancakes)

Clatitele americane: pufoase, usoare, gustoase…ideale la micul dejun. Desi imi plac si clatitele noastre, alea inspirate de cele frantuzesti, revin periodic la cele americane. Am tot spus ca o sa pun si reteta, dar nu am reusit niciodata sa fac niste poze mai acatarii pana acum. Mereu se terminau pe masura ce le faceam…ciudat!

Clatitele in general sunt printre primele forme preistorice de consum ale cerealelor.  Variaza pe tot globul, de la crepes, varianta frantuzeasca (bretona, de fapt), pana la panckes. Cand spun pancakes ma refer la cele americane care utilizeaza si un agent de crestere (praful de copt). Se mananca cu unt si sirop de artar, dar merg si cu miere, fructe sau gemuri. Dar cel mai simplu, incercati reteta si apoi vedeti cum va plac cel mai mult.

Ingrediente:

  • 400 g faina
  • 500 g iaurt
  • 4 oua
  • 3 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 5 linguri de zahar fin
  • un plic de zahar vanilat
  • 6 linguri de ulei de floarea soarelui rafinat
  • un praf de sare

Amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul. Ouale se separa. Galbenusurile le frecam bine cu praful de sare si zaharul, cam 3-4 minute. Amestecam si uleiul si iaurtul cu galbenusurile. cernem faina peste amestecul de galbenusuri si omogenizam. La final batem albusurile spuma tare si le incorporam cu grija si pe ele, pana obtinem un aluat pufos si aerat. Lasam aluatul sa se odihnaasca 30-60 de minute, la rece, pentru ca glutenul sa se lege mai bine.

Incingem o tigaie pentru clatite si o ungem cu foarte putin cu ulei. Nu se pune mult ulei, doar se unge suprafata tigaii cu un servetel. Cu un polonic punem in centrul tigaii aluat. Nu inclinati tigaia, lasati aluatul sa se intinda de la sine cat vrea. Cand suprafata face basicute si isi pierde din luciu, intoarcem clatita. O mai lasam pana se face si pe cealalta parte si gata. Asa se procedeaza pentru toate.

Se pune un cub mic de unt deasupra, cat sunt calde ca sa se topeasca, si se mananca cu toppingul preferat! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s