Prajitura cu crema de trufe

Dulce! Ciocolata! Decadenta! O prajitura cu adevarat grea! Atat caloric, cat si ca procedura de pregatire. Nu este ceva de speriat, dar necesita putina atentie. Rezultatul merita cu desavarsire! Si acum..la arme!

Ingrediente blat:

  • 60 g faina
  • 40 g amidon
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 3 oua
  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 g miez nuca tocat grosier
  • un varf de praf de copt

Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu zahar si un praf de sare, pana se albesc si cresc in volum. Faina se amesteca cu praful de copt si amidonul. Ciocolata se topeste impreuna cu untul la bain marie. Se amesteca cu galbenusurile frecate cu zahar si cu nuca. Peste se cerne faina si se incorporeaza cu grija. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza cu grija si ele, pentru a ramane compozitia cat mai aerata. Se toarna compozitia intr-o tava (28 x 20 cm am folosit eu) si se coace 20-30 de minute, apoi se lasa la racit.

Ingrediente crema de trufe:

  • 250 g ciocolata neagra
  • 4 linguri de lapte
  • doua galbenusuri
  • 150 g unt
  • doua linguri zahar pudra

Ciocolata rupta bucati se amesteca cu laptele si se pune la foc mic. Dupa ce s-a topit ciocolata se trage de pe foc, se pune untul si se amesteca pana este complet topit. Se adauga si galbenusurile, cu grija sa nu se coaca daca este prea fierbinte ciocolata, si se amesteca. La final se pune si zaharul pudra.

Blatul racit se pune inapoi in forma in care a fost copt (este bine sa imbracati forma in folie alimentara, pentru a putea scoate mai usor prajitura). Se toarna crema peste, si se intinde uniform.

Ingrediente capac de ciocolata:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 g unt
  • 10 ml esenta de vanilie

Ciocolata si untul se topesc la bain marie. La final se adauga esenta de vanilie. Se toarna peste prajitura. Se tine prajitura minim 4 ore la rece inainte de a fi servita.

Pentru o textura cat mai fina, taiati portiile de prajitura si serviti-le la temperatura camerei. Pozele mele sunt facute cu prajitura abia scoasa din frigider, de aceea nici nu se distinge bine capacul de ciocolata. Daca sta si ajunge la temperatura camerei, crema de trufe este mai…cremoasa si se distinge mai bine de capcul de ciocolata. Recomand timpul de asteptare, merita pentru a savura prajitura la potential maxim! Pofta mare si cumpatare😉 )

3 gânduri despre &8222;Prajitura cu crema de trufe&8221;

  1. Buna! Imi pare rau sa aud ca nu ti-a iesit, dar este o reteta destul de complexa. In ceea ce priveste blatul, cel mai probabil tava prea mare a dus la intarirea blatului. Daca compozitia este intinsa pe o suprafata prea mare, nu are putere de crestere si se usuca foarte tare. Un alt motiv ar putea fi scoaterea aerului atunci cand ai amestecat albusurile cu restul incredientelor. La fel ca in cazul pandispanelor, trebuie pastrat cat mai mult aer, de aceea se amesteca cu mare grija.

    Iar crema nu trebuie batuta, fiind in esenta un ganas de ciocolata. Trebuie sa fie densa, nu aerata!

    Daca iti face cu ochiul, cel mai bine o incerci pana iti iese si unde crezi ca poti imbunatati, adaugi tehnica si ideile tale. Spor la gatit si Craciun fericit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s