Vinete cu branza – Parmigiana di melanzane

Vinetele cu parmezan (branzeturi mai exact, ca mai are si mozzarella) sunt (sau mai bine zis erau) un fetish culinar inca neimplinit. Auzisem de reteta, stiam ca seamana cu lasagna (yam), vroiam sa incerc. Am asteptat sezonul vinetelor, si am incercat! Nu am fost dezamagit deloc! A fost exact cum ma asteptam! Branza moale care se intinde, sos de rosii aromat..ce sa mai o lasagna vegetala, si ceva mai usoara! Perfect.

Numele de permigiana nu vine de la parmezan, ci de la Parma, zona in care se pare ca a fost inventat preparatul, desi exista dispute, Sicilia si Campania pretizand ca ele sunt, de fapt, autoarele! Sa fie sanatos care le-a inventat, ca tare gustoase sunt.

Se pot folosi si dovlecei in loc de vinete, dar fetishul meu era cu vinete. De fapt, se poate folosi orice leguma, chair si care. Important este sa fie in straturi, si sa fie prajite inainte!

Ingrediente:

  • o vanata mare taiata pe lung in felii de 5 mm
  • faina alba pentru pudrat
  • 4 oua batute
  • 200 g mozzarella
  • 5 linguri parmezan proaspat ras
  • frunze de busuioc (optional)
  • doua linguri ulei de masline
  • o ceapa mica tocata amrunt
  • 500 g rosii din conserva
  • un praf generos busioc uscat
  • sare si piper dupa gust

Intai se face sosul. Se incing cele doua linguri de ulei de masline, si se caleste ceapa pana se inmoaie. Se adauga rosiile si condimentele, se pune un capac, si se lasa la fiert, inabusit, 15 minute. Se lasa la racit.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Feliile de vinete se dau prin faina, apoi prin ouale batute. Se acopera bine baza unei tigai cu ulei si se prajesc finetele pe ambele parti pana se rumenesc. Se scot si se aseaza pe un prosop de hartie.

Se tapeteaza un vas termorezistent cu putin sos de rosii, apoi se aseaza un strat de vinete, unul de rosii si o parte din mozzarella si parmezan si ceva frunze de busuioc. Se continua asezarea in straturi a ingredientelor pana se folosesc toate, terminand cu un strat de branza.

Se acopera cu folie de aluminiu si se coace 20 de minute. Se scoate folia si se mai tine la cuptor inca 20-22 de minute, pana ce partea de sus devine aurie. Se scoate vasul se lasa 10 minute sa se odihneasca si se mananca alaturi de o salata! Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s