Tort Sacher aniversar

Tortul Sacher, sau Sachertorte, este un tip de tort la care visam de mult dar pur si simplu nu am avut ocazia/timpul/cheful/altele sa-l fac (karma probabil). Dar cum pe 1 septembrie a fost ziua unei prietene, si eu impreuna cu Somitatea am vrut sa pastram traditia de a ii duce un tort, am gasit si ocazia/timpul/cheful/altele de a face Sachertorte. Si rezultatul a  fost pe masura, si va fi repetat cu siguranta!

Intai cateva cuvinte despre acest tort de ciocolata. Este un tort care pe langa ciocolata contine si gem, si anume de caise! A fost inventat de austriacul Franz Sacher, in anul 1832, pentru printul Klemens Wenzel von Metternich, la Viena. Se pare ca ar fi cel mai popular desert austriac, avand chiar si o zi in care este sarbatorit, si anume pe 5 decembrie! Inventatorul tortului nu era nici macar bucatar (sau cofetar), ci era un ucenic caruia i s-a dat sarcina de a face un tort special, bucatarul fiind bolnav.

De-a lungul anilor tortul a avut succes, si a devenit un brand. Se pare ca exista doua versiuni oficiale de tort Sacher, si anume tortul original Sacher, si tortul Demel’s „Eduard-Sacher-Torte”. Scandalul a pornit de la faptul ca tortul a  fost inventat cand Franz Sacher lucra la cofetaria Demel. Dar, fiul acestuia care a preluat retetele, mai tarziu si-a deschis hotelul Sacher, unde vindea tortul sub denumirea de original. De aici galceava; pana la urma au dat-o la pace si fiecare a venit cu propria denumire. Diferente exista!

Tortul original Sacher are doua straturi de gem de caise, pe cand tortul Demel are doar unul! Eu am optat pentru varianta cu un singur strat, si mi s-a parut ca a fost suficient de mult gem de caise. In plus, nu te mai chinui sa tai blatul in mai multe straturi!😀

Dupa lectia de istorie, urmeaza precizarile. Pe tort scrie Sacher, dar indemanarea m-a tradat din nou, si mi-a cazut glazura din pos exact in spatele a-ului, de aceea pare p😀. Glazura mi-a cazut si deasupra la e, dar da bine ca pare accent (in realitate se scrie fara)😀. In rest, pantoful este cu mesaj special pentru sarbatorita! Ne-am gandit ca da mai bine decat „La multi ani!” care poate fi spus si pe cale orala!🙂

Tortul nu e greu de facut! Ce am modificat eu, l-am insiropat, in reteta originala nu se facea asa, dar tortul Sacher are renumele de a fi cam uscat, asa ca am preferat sa o joc „la sigur” si sa il insiropez. Data viitoare o sa incerc si fara! Si acum, pe cai!

Ingrediente blat (forma tort 24 cm):

  • 6 oua
  • 140 g ciocolata neagra (60%)
  • 150 g unt moale, la temperatura camerei
  • 110 g zahar pudra
  • 40 g zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 125 g faina
  • un varf de cutit praf de copt
  • un praf de sare
  • unt pentru uns forma

Ingrediente sirop:

  • 50 ml apa
  • 50 g zahar
  • doua linguri amaretto sau lichior

Pentru umplutura:

  • 200-300 g gem de caise (puneti mai mult sau mai putin dupa gust)

Pentru glazura:

  • 4 linguri de gem de caise si una de apa
  • 210 g ciocolata neagra
  • 165 ml smantana dulce
  • 25 g miere
  • 40 g unt
  • 1-2 linguri lichior

Incep prin a spune ca desi par multe ingrediente, tortul se face simplu. Dureaza ceva mai mult pentru ca trebuie sa astepti pana cand se raceste blatul. Intai se tapeteaza fundul formei de tort cu hartie de copt si se ung peretii cu unt. Se incinge cuptorul la 160 de grade. Ouale se separa. Ciocolata se topeste la bain marie sau la cuptorul cu microunde, dar cu grija pentru a nu o arde (se da cuptorul cu microunde la putere maxima, cate 20 de secunde deodata). Se amestreca untul cu zaharul pudra si cel vanilat pana devine pufos, apoi se amesteca, folosind tot mixerul, si galbenusurile.  Faina se amesteca cu praful de copt si se cern peste untul batut cu zahar si galbenusuri.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Apoi, se pune cate putin deodata zaharul si se bat pana se obtine o spuma tare si lucioasa, ca de bezea. Se incorporeaza cu grija in restul de compozitie. Intai un sfert din albusuri, si apoi restul. Se pune compozitia obtinuta in forma de tort, se niveleaza, se trage usor in sus spre margini si se baga la cuptor. Se coace 60-70 de minute. Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute in forma, apoi se pune pe un gratar de bucatarie (dupa ce a fost indepartata forma, desigur).  Se lasa sa se raceasca complet.

Cand e rece, se taie pe jumatate, pe orizontala. Se face siropul, amestecand ingredientele intr-o tigaie pe foc, pana clocotesc.  Cand s-a racorit, se insiropeaza primul blat (de preferat partea de sus se pune jos, cea de la fund fiind mai neteda) cu sirop. Se intinde gemul de caise peste. Se insiropeaza si celalalt blat si se pune deasupra.

Cele 4 linguri de gem de caise se pun cu lingura de apa pe foc si se lasa sa fiarba pana devine lichid si curge cand il ridic cu o lingurita.  Se aplica uniform de toata suprafata tortului, cu ajutorul unei pensule. Se pune atat deasupra cat si pe margini. Se lasa sa se raceasca 10 minute, si alte 5 minute la frigider.

In acest timp se face glazura de ciocolata. Se prepara o baie de aburi (bain marie). Smantana se infierbanta impreuna cu mierea, dar fara a da in fiert. Se toarta peste ciocolata rupta bucati si se pune la bain marie. Cand s-au amestecat se adauga si untul taiat cuburi mici, si se amesteca pana se omogenizeaza. Se adauga si alcoolul, se amesteca bine de tot, si apoi se ia de pe foc si se lasa 3-5 minute sa stea.

Se pune tortul pe un gratar de bucatarie, si sub gratar o foaie de copt. Se toarna glazura peste tort. Nu o intindeti, lasati glazura sa curga de la sine. Si pe margini la fel, eventual miscati putin gratarul pentru a curge in directia dorita. Lasati sa se intareasca la temperatura camerei pentru a isi pastra luciul. Tot din acest motiv nu se intinde cu cutitul sau spatula, pentru a nu ramane urme si a fi lucioasa. Se baga tortul la frigider si se lasa minim 5 ore, de preferat o zi, ca sa se patrunda.

Decorul l-am facut apoi, tot cu ganash de ciocolata, la care am folosit o parte de smantana la doua de ciocolata. Asta e tot. Tortul aniversar Sacher!😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s