Gözleme cu branza si dovlecei

Gozlemele, sunt niste preparate turcesti, care in traducere directa inseamna „buzunar”.  Sunt un fel de placinte cu diferite umpluturi (carne, branza, legume, etc.), coapte pe o plita incinsa. Prima data am mancat la noi pe litoral, la Neptun mai exact. Erau preparate de turci la marginea drumului. Un nene le vindea si in spate erau 2-3 femei, una din ele fiind inevitabil centenara, care intindeau aluatul, il umpleau si il frigeau pe o plita mare, concava.

Am fost cucerit, si normal, a trebuit sa incerc si eu! Aluatul este extrem de simplu de facut, si rapid. Nu contine decat faina, sare, putin ulei si apa! Fara agenti de crestere, fara multa framantare, este probabil cel mai simplu aluat pe care il poti face!

Cum am spus deja,  umplutura poate fi orice, in functie de preferinte. Eu am facut cu ce aveam prin casa, adica telemea de oaie si dovlecei.

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • apa calda, cat sa nu friga la mana
  • telemea de oaie rasa
  • dovlecel curatat de coaja si seminte si taiat bastonase subtiri
  • sare, piper, un praf de scortisoara, putin ulei de masline

Intai se face aluatul. Se amesteca faina cu sarea si se cern. Uleiul se amesteca cu putina apa, si se pune peste faina. Se amesteca si se completeaza cu apa, putin cate putin, pana se obtine un aluat moale si elastic, care nu lipeste. Se lasa apoi aluatul acoperit, sa se odihneasca, timp de 20 de minute.

Pentru umplutura, se amesteca dovleceii cu sarea, piperul, scortisoara si ulei cat sa devina putin unsurosi dovleceii. Se lasa la macerat 15-20 de minute. Dupa aceea se scurg de lichidul pe care il lasa, si se amesteca cu branza rasa. Nu am dat cantitati exacte pentru ca proportiile depind de gusturi. Ideea este sa fie mai multa branza decat dovlecei.

Din aluat se obtin 3-4 gozleme maricele.  Le puteti face mai mici si mai multe. Se imparte aluatul egal, in 4 sau mai multe bucati, si se intinde cate un cerc subtire. Se umple jumatate cu branza si dovlecei si se impatureste pentru a obtine o semiluna. Pentru a se lipi mai bine se pot unge marginile cu apa rece.

Se unge partea de sus cu putin ulei de masline. Se incinge o tigaie sau o plita, cat mai puternic, si se pune gozlema cu partea unsa cu ulei in jos. Se lasa pana se rumeste, se unge si partea de sus cu ulei si se intoarce pe cealalta parte. Cand s-a rumenit si aici este gata! Am mancat gozlemele cu rosii, dar merge de minune si cu niste iaurt! Un ospat turcesc pe cinste! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s