Pastrav somonat en papillote cu sos de avocado picant

En papillote inseamna „in pergament”. Prin aceasta metoda, mancarea este gatita la cuptor, infasurata in hartie de copt, si eventual folie de aluminiu. Fiind sigilata astfel, se aduna umezeala (fie din preparat in sine, fie se adauga) si astfel mancarea este gatita la abur. Orice papillote care se respecta se serveste ca atare la masa, pentru ca atunci cand se desface hartia sa se simta aroma!

Eu am folosit pastrav somonat, dar se poate folosi orice fel de peste: somon, pastrav, limba de mare, etc. In opinia mea este o metoda simpla si rapida de a gati pestele, cu tot cu garnitura.

Langa toate acestea am pus un sos de avocado picant, si el extrem de simplu si rapid, dar gustos! O masa usoara si rafinata!

Ingrediente pastrav somonat en papillote:

  • doi morocvi mici curatati
  • doua fire mici de praz, doar partea alba
  • 3-4 fire de ceapa verde sau o ceapa mica uscata
  • 4-5 catei de usturoi, cu tot cu coaja, taiati in doua
  • frunzele de la cateva crengute de rozmarin
  • fileuri de pastrav somonat, cam 200 de grame fiecare
  • sare, piper si cimbru sucat
  • cateva fire de marar
  • ulei de masline
  • 100 ml vin alb sec

Se incinge cuptorul la 200 de grade si se taie 8 bucati de hartie de copt, cu marimea de 30 x 30 cm. Morcovii, prazul si ceapa se taie rondele subtirele. Se amesteca cu usturoiul, rozmarinul si cimbrul uscat. Se imparte amestecul pe 4 foi de pergament. Se asezoneaza pestele cu sare si piper si se pun pe el cateva fire de marar. Se ruleaza usor fileurile in jurul firelor de marar (nu se va rula foarte strans pentru ca fileurile sunt mai rigide – daca se foloseste alt peste, este posibil sa se ruleze mai strans). Optional, se pot lasa nerulate. Se pun cate doua fileuri in fiecare pergament. Fileurile de pastrav somonat si de somon sunt destul de mari, asa ca se pot taia pe din doua.

Se stropeste totul cu ulei de masline si se presara sare si piper. Se pune cate o foaie de hartie de copt deasupra fiecarui pachet si se indoaie strans marginile, ca sa se fixeze pestele si legumele. Inainte de a impaturii ultima latura se toarna in interior 20 ml vin si 10 ml apa. Se inchid pachetele si se pun in tava de copt.

Se lasa pestele la cuptor in jur de 25 de minute sau pana se simte tare in mijloc.

Intre timp se face sosul de avocado picant:

  • un avocado mare, copt
  • 250 g iaurt
  • doi ardei iuti
  • un sfert de legatura de patrunjel
  • o lingurita zahar alb

Avocado se taie pe jumatate, se indeparteaza samburele si pulpa se ia cu o lingura de pe coaja. Se paseaza cu blenderul; se adauga iaurtul si se mai mixeaza putin. Ardeii iuti se spala, se curata de seminte si nervuri si se taie marunt. Se pun peste sos. Patrunjelul se toaca marunt si se pune in sos, impreuna cu lingurita de zahar. Se mixeaza totul foarte scurt. Se da sosul la rece, si cand se serveste se orneaza cu cateva frunze de patrunjel tocate grosier.

Se pun pachetele cu peste pe farfurii, si sosul langa. Se taie pergamentele cu foarfeca. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s