Tarta cu afine si gris cu lapte si inghetata de afine cu levantica

Ce poti face dintr-un kilogram si jumatate de afine? Destule se pare! De fapt sunt doua retete de deserturi, dar dau atat de bine impreuna incat ar fi o blasfemie din partea mea sa le pun separat. Dau bine impreuna in primul rand la gust, dar si in farfurie. Pentru ca vara, pentru ca afine si pentru ca pofta de gatit!

Ingrediente tarta pentru o forma de tort de 24-25 cm:

  • 250 g faina
  • o lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 125 g unt rece taiat cubulete
  • 3-4 linguri de zahar
  • un plic zahar vanilat
  • un ou
  • unt pentru uns forma
  • fasole uscata, sau greutati pentru coacerea blatului
  • 500 ml lapte
  • 125 g gris
  • 4 linguri de zahar
  • doua oua separate
  • o lingurita coaja de lamaie rasa
  • doua linguri de coniac sau rom
  • 2 linguri stafide
  • 500 g faina spalate si curatate

Intai se face aluatul, care in esenta este un aluat fraged, care contine si praf de copt. Se amesteca faina cu praful de copt si sarea, si se cern. Se amesteca si zaharul, zaharul vanilat, untul si oul usor batut. Se framanta cat sa se lege, se face o bila si se baga la frigider 30 de minute.

Se unge forma cu unt, se intinde aluatul fraged si se tapeteaza fundul formei si peretii, lasand o margine inalta de 2 cm. Se mai da 20 de minute la rece cu tot cu forma. Se inteapta aluatul cu o furculita, se pune deasupra o foaie de copt si se pune fasolea uscata. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 15 minute. Se scoate forma din cuptor si se indeparteaza hartia si fasolea uscata.

Pentru umplutura se da laptele in fiert. Se adauga in ploaie grisul si zaharul. Se fierb la foc mic 3 minute.  Se trage de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin, si se adauga rapid galbenusurile, amestecand continuu, pentru a nu le face omleta. Se adauga si romul si coaja de lamaie. Se pun stafidele si se lasa sa se mai racoreasca compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza si ele. Afinele se amesteca cu grija in gris, pentru a nu le storci.

Se toarna compozitia in forma, se netezeste cu grija si se mai da la cuptor (tot incins la 180 de grade) 15-20 de minute.  Se scoate si se lasa la racit.

Ingrediente inghetata de afine cu levantica:

  • un kilogram de afine spalate si curatate
  • 400 g smantana fermentata, cat mai grasa (eu am avut de 30%) la temperatura camerei
  • 375 g zahar
  • 200 ml frisca batuta (de preferat nu vegetala)
  • 300 ml lapte condensat neindulcit
  • un praf generos de levantica uscata

Afinele si zaharul se pun intr-un vas, cu 100 ml de apa sis e fierb acoperit timp de 15 minute, din momentul in care au ajuns la punctul de fierbere.  Amestecul se mixeaza si se trece prin strecuratoare.

Frisca batuta se amesteca cu smantana si se incorporeaza si laptele condensat. Se pune amestecul la masina de inghetata si in timp ce este „framantat”se pune si levantica. Daca nu aveti masina de inghetata, da-ti la congelator timp de doua -3 ore, pana se incheaga cat de cat, amestecand din 30 in 30 de minute. Nu lasati sa se intareasca de tot, pentru ca trebuie adaugate afinele.

Siropul de afine obtinut mai sus se amesteca cu inghetata din smantana, usor, pentru a se obtine un efect marmorat. Se baga din nou la congelator si se lasa 3-4 ore.

Se ia o farfurie, se pune o bucata generoase de tarta de afine cu gris, si langa o cupa (sau doua) de inghetata de afine cu levantica. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s