Gulas de vita

No bine, sezi bland si place gulasul! Gulasul, sau gulyás in limba materna, este o supa sau o tocana cu carne si legume! Eu prefer varianta sub forma de tocana, dar nu refuz niciodata o supa de gulas! Gulasul este unguresc (God dammit!), dar s-a raspandit in toata Europa centrala, si in tarile scandinave. Este o mancare veche, de prin secolul al 9-alea; pe atunci era mancarea favorita a crescatorilor de vite, care uscau carnea, si apoi doar o fierbeau pentru a o rehidrata. Pentru gust de-a lungul timpului a fost pusa si boia, legume, usturoi, si condimente precum cimbru, chimen, si altele. Carnurile folosite sunt de regula vita si porc. Se poate face si gulas de pui, dar nu-i tot aia!

Acest gulas de vita este printre cele mai bune pe care le puteti manca! Chimenul nu este musai, dar de-a lungul timpului a cam devenit un ingredient obligatoriu pentru gulas. Mie mi se pare ca tocmai chimenul face gulasul atat de bogat ca si gust si ii da o nota aparte! Nu concep un gulas fara el! De asemenea, va recomand sa folositi pe cat posibil ardei copti, se vor simti negresit in savoarea finala!

Langa gulasul de vita au mers de minune niste cartofi copti! Eu am folosit niste cartofi mici, dar daca aveti mai mari ii taiati in bucati generoase. Luati niste staniol, si peste el puneti niste foaie de copt – staniolul elimina metale in timpul coacerii asa ca nu este bine sa atinga direct cartofii. Stropiti cartofii cu putin ulei de masline, si presarati sare si piper peste ei; ii amestecati bine, ii puneti in staniol si foaia de copt si ii bagati la cuptor, la 220 de grade, pentru 30-40 de minute! This is it!

Si acum sa trecem la gulasul de vita:

  • 1 kg de carne de vita sau vitel, mai grasa, taiata cuburi generoase
  • o lingura de untura
  • 250 ml vin rosu sec
  • doua cepe mari tocate
  • doi ardei grasi rosii tocati
  • 4 ardei grasi copti tocati (eu i-am copt sub grilul de la cuptor dat la maxim)
  • 2 morcovi mari tocati grosier
  • o bucata radacina de patrunjel tocata
  • doua cani de rosii tocate marunt, fara pielita si samburi (merg si cele de la conserva)
  • sare, piper, cimbru sucat, boia iute, chimen pisat, seminte de chimen
  • o lingura de boia dulce
  • doua frunze de dafin
  • jumatate de legatura patrunjel tocat

Carnea se frige in untura pana se rumeneste (7-8 minute). In ultimul minut se pune sare, piper, boia iute, cimbru si chimen pisat, si se amesteca bine. Se scot bucatile de carne si se pun de o parte. Se pun legumele, in afara de rosii (desi rosiile sunt fructe :D) in aceeasi oala in care ati prajit carnea. Se amesteca totul bine si se pune vinul. Se lasa sa dea in fiert, apoi se pune un capac si se da focul ceva mai incet. Daca e nevoie se completeaza cu apa. Se tin sub capac cam 15 minute. Se pune si carnea peste, se da focul la minim, si se fierbe acoperit cam o ora si 10 minute. Va uitati din cand in cand, si daca e nevoie mai completati cu cate putina apa fierbinte!

Dupa ce trece timpul, se pun rosiile, patrunjelul si boiaua dulce. Se mai lasa sub capac o ora, competand cu apa din cand in cand daca este nevoie. Intre timp prajiti intr-o tigaie fara ulei semintele de chimen si zdrobiti-le foarte usor. Cand e gata gulasul presarati peste el semintele de chimen. Puneti si niste cartofi langa si o sa aveti o masa demna de un rege! Pofta buna!

P.S: Nu uitati si de un pahar cu vinul din care ati folosit la gulas😉

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s