Cevapcici cu ajvar

Cevapcici sau cevapi, sunt micii vecinilor nostri, sarbii. Cel mai probabil de la ei avem noi micii nostri, adaugarea noastra fiind bicarbonatul. Cevpacici sunt pana la urma o forma de kebab, si este si logic, preparatele musulmane avand o mare influenta in zona. Desigur, exista numeroase variatii: sarbesti, bosniace, muntenegresti, croate etc. Diferite carnuri, diferite condimente. Varianta asta e oarecum temperata: contine carne de vita/porc si condimente moderate (amatorii pot pune si carne de miel). Pentru o savoare maxima este bine sa ii faceti pe gratar de carbuni. Eu nu am avut posibilitate de data aceasta, asa ca i-am facut pe grill, in casa.

Se consuma cu mustar, sau, in mod traditional, cu ajvar. Ajvarul este o pasta de ardei copti, cu usturoi. Si aici, exista variatii, putand fi incluse multe condimente. Este ceva de munca la ajvar, pentru ca ardeii trebuie copti si apoi decojiti. Dar merita efortul, este foarte gustoasa si revigoranta, si se potriveste de minune cu cevapcici!

Langa toate merge niste paine proaspata sau prajita, ori, si mai bine, niste lipii proaspete.

Ingrediente cevapcici:

  • o ceapa medie
  • doi catei mari de usturoi
  • 600 g carne tocata amestec vita/porc (puteti folosi doar 400  g si 200 g sa puneti carne tocata de miel)
  • doua linguri vin rosu sec sau demisec
  • o lingurita oregano uscat
  • o lingurita de boia dulce
  • sare si piper
  • ulei de masline condimentat cu fulgi de chilli, pentru uns

Ceapa si usturoiul se curata si se toaca cat mai marunt. Se amesteca cu celelalte ingrediente, cu exceptia uleiului de masline. Se omogenizeaza foarte bine, si se tine carnea la rece macar 2 ore.

Se formeaza mititei subtiri, cu mainile umede, si se frig pe gratar, intorcandu-se pe toate partile. In tot acest timp se ung cu uleiul de masline.

Cat timp sta carnea de cevapcici la frigider se face ajvarul.

Ingrediente ajvar:

  • 750 g ardei grasi rosii
  • o ceapa medie
  • doi catei de usturoi
  • 3 linguri ulei masline
  • doua linguri otet de vin rosu
  • un varf boia iute
  • sare si piper

Intai se coc ardeii; fie faceti asta in aer liber, la foc (este ideal asa), fie in casa. Daca faceti in casa: se princalzeste grilul cuptorului la 250 de grade. Ardeii se spala, se taie pe jumatate, pe lung, se curata de seminte si se pun intr-o tava, tapetata cu hartie de copt sau staniol. Se coc circa 10 minute in cuptor. Bagati tava cat mai sus, sa fie cat mai aproape de grill. Cand pielea ardeilor face basici negre se scot si se acopera cu folie de plastic. Se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja si se paseaza pentru a le face piure.

Ceapa si usturoiul se toaca marunt, si se calesc in uleiul incins, pana devin sticloase. Se adauga si piureul de ardei, iar sosul rezultat se clocoteste usor pana se ingroasa. Poate dura 3-4 minute pana la 10 minute, in functie de cat de zemosi sunt ardeii.

La final, se asezoneaza ajvarul cu otet, sare, piper si boia iute. Se serveste impreuna cu cevapcici. добар апетит (conform google translate asta inseamna pofta buna in sarba!)😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s